Foto: Publicitātes foto

Izdevniecība "Liels un mazs" laidusi klajā jaunu bilžu grāmatu bērniem par diviem kaķiem – Hilli Randas sarakstīto un Katerīnes Zaripas ilustrēto "Sniegbaltais un ogļmelnais", ko no igauņu valodas tulkojusi Maima Grīnberga.

Sniegbaltais un ogļmelnais ir divi kaķi – Amadejs un Ludvigs. Kad viņu saimnieki mūziķi uz gadu dodas muzicēt un dzīvot ārzemēs, abi kaķi apņēmīgi izlemj palikt un pieskatīt māju.
Grāmatā atrodamas ne tikai atsauces uz slavenajiem kompnistiem Mocartu un Bēthovenu, bet arī laiku – katrā atvērumā māksliniece Katerīne Zaripa ieslēpusi pa pulksteņa ciparnīcai, kas ik reizi rāda citu stundu. Šādā veidā bērni var izsekot līdzi kaķu gaitām dienas garumā un vienlaikus ar lasītprasmi apgūt arī māku nolasīt pareizu laiku.

Katerīne Zaripa ir Igaunijā labi pazīstama ilustratore, kuras rokrakstam raksturīgas smalkas spēles ar faktūrām, maigas krāsas un viegli sirreāls vides tvērums.

"Sniegbaltais un ogļmelnais" ir pirmā no projekta "Mūsu mazā bibliotēka" bilžu grāmatām. Pavisam paredzēts izdot piecus Eiropas mazo valodu bilžu grāmatu tulkojumus. Bilžu grāmatās ilustrācijām ir tikpat nozīmīga loma kā tekstam, autors un ilustrators papildina viens otru, padarot grāmatu par nedalāmu vienību. Bilžu grāmatas formāts ir īpaši piemērots un saistošs bērniem, kas vēl tikai apgūst un attīsta lasītprasmi.

"Mūsu mazās bibliotēkas" grāmatu komplektus skolas un bibliotēkas, kas pieteiksies dalībai projektā, varēs iegādāties par īpašu cenu, kā arī saņemt darba burtnīcas bezmaksas eksemplārus. Darba burtnīcā būs iekļauti uzdevumi, kas mudina bērnus zīmēt, sadarboties, rakstīt, fantazēt, nodarboties ar rokdarbiem u.c. Pildot uzdevumus, bērni varēs vēlreiz atgriezties pie grāmatās iepazītajiem varoņiem, dziļāk izprast izlasītos stāstus un pētīt ilustrācijas.

"Mūsu mazās bibliotēkas" kolekcijā iekļauto grāmatu ilustratori no Slovēnijas, Polijas un Igaunijas viesosies Latvijā. Skolās, bērnudārzos un bibliotēkās, kas būs aktīvas projekta dalībnieces, notiks tikšanās ar ilustratoriem, kuru laikā autori bērnus iepazīstinās ar savām bilžu grāmatām, stāstīs par savu valsti, kā arī vadīs radošās darbnīcas.

Projekta laikā skolas, bibliotēkas un bērnudārzi varēs iesaistīties arī citos konkursos. Projekts ilgs līdz 2019. gada novembrim, par to vairāk varēs uzzināt prezentācijā Latvijas Grāmatu svētkos 23. februārī pulksten 15.15 Jautrajā lasītavā Ķīpsalas izstāžu hallē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!