Foto: PantherMedia/Scanpix
Rudens vakaros arī bērni grib dzirdēt savus vecākus lasām un lasīt paši, tādēļ šoreiz piecas labas bērnu grāmatas iesaka grāmatu apgāda "Liels un mazs" izdevēja Alīse Nīgale.

Inese Zandere 'Līze Analīze un citi slimnīcas skaitāmpanti'


Foto: Publicitātes foto

Rudens un ziema bieži vien nāk komplektā ar slimojošiem bērniem. Jaunais Ineses Zanderes dzejoļu cikls par slimošanu, veseļošanos un nebaidīšanos no ārstiem ar Reiņa Pētersona ilustrācijām lasāms ne vien kā mazā slimnieka izklaidētājs, bet var izrādīties arī pavisam reāls palīgs brīžos, kad bērnam negribas dzert zāles, mērīt temperatūru vai doties uz analīzēm.

Latviešu dzejoļu izlase atsevišķās bilžu grāmatās 'Bikibuks' #001-006


Foto: Publicitātes foto

Kopš esam izdevuši mazos bikibukus, savās mājās, kur aug divi pirmsskolas vecuma puikas, esmu pārliecinājusies, ka mūsu iecere strādā - grāmatu formāts tiešām ir mazajām rokām parocīgs, dzejolis bildēs atkal un atkal piesaista rūpīgai grāmatiņu pētīšanai mazāko, bet piecgadniekam nemanāmi jau lielākā daļa dzejoļu zināmi no galvas.

Bez bažām var gaidīt Ziemassvētku vecīti un prasīt vismaz sešas dāvaniņas - vienu par katru dzejoli!

Astrida Lindgrēne 'Lennebergas Emīls'


Foto: Publicitātes attēli

Grāmata (apgādā ”Zvaigzne ABC” ir izdotas visas trīs grāmatas par Lennebergas Emīlu), kas mūsdienu zēniem caur Emīla tā saucamajiem nedarbiem parāda tādu lauku vidi un sadzīvi, kādā viņi paši visdrīzāk vairs nekad nenonāks. Tas, manuprāt, ir viens no lielākajiem grāmatas plusiem, taču nevar nenovērtēt arī Lindgrēnes labestību un gudrību, ar kādu viņa raksta par grāmatas varoņu attiecībām, – ir, ko aizņemties arī savai ikdienai.

Starp citu, atkārtota ”Lennebergas Emīla” lasīšana izkonkurēja manu piedāvājumu lasīt Ēriha Kestnera ”Emīlu un Berlīnes zēnus”, lai gan 1931. gadā uzņemtā filma ”Emīls un detektīvi” (Emil und die Detektive) izraisīja lielu sajūsmu!

Andruss Kivirehks 'Kaka un pavasaris'

Foto: liels un mazs

Nebīstieties bērnudārznieka leksikā tik mīļā un dabiskā vārda ”kaka", atveriet šīs absolūti lieliskās grāmatas vāku un izlasiet to!

Es šo saucu par kolektīvās jautrības grāmatu visai ģimenei! Kivirehka asprātība un brīžiem pat absurdie sižeta pavērsieni vai tēli mijas ar milzīgu sirsnību un ļoti trāpīgiem ikdienas norišu novērojumiem. Igauņu bestsellers, taču kā izdevēja varu pačukstēt, ka pat paša Kivirehka bērni apskauž latviešu bērnus Edmunda Jansona oriģinālo ilustrāciju, kādas nav igauņu izdevumā, dēļ!


Vizma Belševica 'Zem zilās debesu bļodas'


Foto: Publicitātes attēli

Šo atceros kā vienu no ļoti mīļām bērnības grāmatām, ko labprāt pārlasīju vai liku lasīt sev priekšā vēl un vēl.

Latviešu tautas pasakas un teikas Vizmas Belševicas interpretācijā, pierakstītas tā, kā viņa tās stāstījusi saviem bērniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!