Foto: Publicitātes foto

Slavenais latviešu dzejnieks Jānis Peters piedāvā savu jaunāko dzejoļu krājumu "Minhauzens un kamikadze", kas laists klajā izdevniecībā "Jumava".

Kā portālam "Delfi" pavēstīja izdevniecības "Jumava" pārstāvji, grāmatā ietverti jauni, līdz šim nepublicēti, gan jau lasīti un atzinību guvuši darbi. Īpašu vērtību krājumam piešķir autora paša veiktās piezīmes, pārdomas un paskaidrojumi.

"Neatkarības laikā man īsta dzejoļu krājuma nemaz nav bijis," dzejnieks pagājušā gada izskaņā sacīja žurnālam "Lilit". Toreiz darbs bija tapšanas stadijā, taču tagad, tas ir gatavs, lai iepriecinātu gan Jāņa Petera talanta cienītājus, gan tos, kas autoru vēl nav iepazinuši.

Pirmajā "Minhauzens un kamikadze" nodaļā aplūkoti autora dzejoļi, kuri tapuši laikā no 2010.līdz 2011.gadam. Dzejā pieminēti dažādi autoram nozīmīgi notikumi un vēsturiskas personības, kā arī vērojumi, kas iezīmē autoram tik tuvo mākslas virzienu – supremātismu. Precīzāk Kazimiru Maļēviču kā virziena pārstāvi.

Otrajā nodaļā autors ietvēris pavisam jaunus, gadu mijā tapušus dzejoļus, kuri atklāj viņa šī brīža sajūtas, neatkarības gados piedzīvoto, kā arī autora atmiņu nospiedumus dzejā.

Jaunākajiem darbiem seko Jāņa Petera iemīļotākie dzejoļi no 1998. gadā tapušā krājuma "Vīna dvēsele". Tie ir noskaņām bagāti, izjusti un ar autora komentāriem papildināti.

Atsaucoties uz iemīļotā mākslinieka daiļradi un dzejas krājuma noskaņu, grāmata papildināta ietverot arī sešas Maļēviča gleznu reprodukcijas – populārākā no tām - "Melnais kvadrāts". Arī grāmatas vāku rotā viena no reprodukcijām, nodrošinot abstrakcionismam raksturīgu modernu un laikmetīgu grāmatas noformējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!