Foto: Publicitātes foto
No 17. līdz 20. martam Latvija piedalās starptautiskajā Leipcigas grāmatu tirgū (Leipziger Buchmesse) ar nacionālo grāmatniecības un literatūras stendu, informē delegācijas pārstāvji. Dalības ietvaros atzīti latviešu dzejnieki un prozaiķi uzstāsies grāmatu meses organizētajā literatūras festivālā "Leipciga lasa" (Leipzig Liest). Grāmatu tirgū tiks atvērti divi latviešu autoru dzejas krājumi latviešu un vācu valodās.

Starp pārstāvētajiem autoriem ir bērnu grāmatu rakstniece Luīze Pastore, kura kopā ar tulkotāju Brittu Ringeri (Britta Ringer) lasīs fragmentus no grāmatu sērijas "Mākslas detektīvi" (izdevniecība "Neputns", 2015), kas 2015. gadā ieguvusi Starptautisko Baltijas Jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvu.

Fragmentu no sava topošā stāstu krājuma bērniem kopā ar tulkotāju Brittu Ringeri piedāvās arī Eiropas Savienības balvu literatūrā saņēmusī autore Inga Žolude, kurai šis literārais darbs būs debija bērnu literatūrā. Inga Žolude festivālā "Leipciga lasa" piedalīsies arī ar lasījumu no savas jaunākās grāmatas "Stāsti" (Izdevniecība "Dienas Grāmata", 2015) kopā ar tulkotāju Andreasu Jēkelu (Andreas Jäkel).

Literāro lasījumu sniegs arī jaunā rakstniece Daina Tabūna un tulkotājs Markus Rodunders (Markus Roduner), iepazīstinot grāmatu tirgus dalībniekus ar stāstu krājumu "Pirmā reize" (Izdevniecība "Mansards", 2014), par kuru autore tika nominēta "Gada debijai" Latvijas Literatūras Gada balvā 2015. Savukārt Leipcigas grāmatu tirgus organizētajā dzejas lasījumu vakarā "Dzeja no Baltijas" piedalīsies latviešu dzejnieki Inga Gaile un Artis Ostups.

Leipcigas grāmatu tirgus ietvaros norisināsies arī bilingvālas Latvijas dzejas antoloģijas "Kļūsti par rēgu" (Werde zum Gespenst) atvēršana (Izdevniecība "Kuentslerhaus Edenkoben Der Stifung Rheinland-Pfalz fuer Kultur").

Dzejas antoloģija tapusi projekta "Kaimiņu dzeja – dzejnieki atdzejo dzejniekus" ietvaros, kas katru vasaru uz Ēdenkobeni aicina vācu un kādas citas valsts dzejniekus, lai vienas nedēļas laikā atdzejotu citzemju autoru darbus vācu valodā. 2015. gada vasarā projektā piedalījās seši dažādu paaudžu latviešu dzejnieki – Kārlis Vērdiņš, Amanda Aizpuriete, Liāna Langa, Uldis Bērziņš, Inga Gaile un Semjons Haņins – un seši vācu dzejnieki un atdzejotāji, stāsta pasākuma rīkotāji.

Grāmatu tirgū notiks atvēršanas svētki arī latviešu dzejnieka Knuta Skujenieka dzejoļu krājumam "Sēkla sniegā" (Samen im schnee. Gedichte), ko veidojuši apgāds "Jumava" sadarbībā ar austriešu izdevniecību "Wieser". Grāmatā apkopota dzeja no krājuma "Sēkla sniegā", kā arī citi Knuta Skujenieka dzejoļi latviešu un vācu valodās, kurus atdzejojis un hronoloģiski sakārtojis Valdis Bisenieks.

Latvijas grāmatniecības un literatūras stendā, kura noformējumu veidojis dizainers Jānis Mercs un grāmatu māksliniece Elīna Brasliņa, būs pieejamas grāmatu tirgū pārstāvēto autoru grāmatas, pieaugušo un bērnu literatūras kolekcija, Eiropas Savienības Literatūras balvas ieguvēju Latvijā darbi un Latvijas autoru darbu tulkojumi vācu un citās valodās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!