Foto: LETA
Somu dzejniece Heli Lāksonena (Heli Laaksonen) kopā ar dzejnieku un atdzejotāju Guntaru Godiņu no 29. janvāra līdz 1. februārim ar lasījumiem un stāstījumiem uzstāsies Pāvilostā, Alsungā, Liepājā, Kuldīgā un Rīgā, portālu "Delfi" informē Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā pārstāvji.

2019. gada beigās izdevniecībā "Pētergailis" iznāca Heli Lāksonenas dzejas izlase "Soul. Burkans. Undens" Guntara Godiņa atdzejojumā. Tā ir Heli Lāksonenas trešā latviski izdotā grāmata. Pirms tam ir iznākusi dzejas izlase "Kad gos smei" (2012) un dzejas grāmata bērniem "Piec ait kalns" (2015).

Heli Lāksonena ir viena no populārākajām dzejniecēm Somijā. Publiku viņa iekarojusi un apbūrusi gan ar rakstīto tekstu, gan šarmu, lasot savus dzejoļus uzstāšanās reizēs. Viņas grāmatas un klausāmgrāmatas (CD) Somijā iznāk desmitos, pat simtos tūkstošu eksemplāru.

Heli Lāksonena dzejoļus raksta un lasa dienvidrietumu somu valodas dialektā jeb tā saucamajā īsajā somu valodā, ko runā apvidū ap Turku, Ūsikaupunki un Laitilu. Guntars Godiņš atdzejojumā izmanto lībiskā dialekta Vidzemes izloksnes iezīmes.

Ceļojums noslēgsies 1. februārī Rīgā, K. K. fon Stricka villā, kur notiks Heli Lāksonenas jaunās dzejas izlases "Soul. Burkans. Undens" atvēršanas svētki.

"WILLA Teātris" gatavo Heli Lāksonenas dzejas uzvedumu "Putn ilgs" (režisors Varis Piņķis, aktrise Inga Alsiņa-Lasmane). Tikšanās reizē ar somu dzejnieci, būs iespēja noskatīties arī nelielu fragmentu no topošās izrādes.

Dzejas ceļojumu rīko Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā, starptautiskā biedrība "Poetry Ride" un Somijas J. Rozentāla biedrība.

Brauciena programma:

29. janvārī
pulksten 13.00 Pāvilostā, Pāvilostas skolā, Dzintaru iela 52
pulksten 15.00 Alsungā, tējas namiņā "Sapņotava", Skolas iela 11a;

30. janvārī
pulksten 11.00. Liepājā, Liepājas Valsts 1. ģimnāzijā, Ausekļa ielā 9.
pulksten 17.00 Liepājā, bērnu bibliotēkā "Vecliepājas rūķis", Malkas iela 4 (ieeja no pagalma, 3.stāvs);

31. janvārī
pulksten 16.00 Kuldīgā, Kuldīgas Galvenajā bibliotēkā, 1905. gada iela 6, (2. stāvā);

1. februārī
pulksten 16.00 Rīgā, "WILLA Teātris, K. K. fon Stricka villā, Aristida Briāna iela 9 (ieeja no Aristida Briāna ielas).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!