Latvijas Nacionālais arhīvs sakarā ar Aspazijas jubileju no Latvijas Valsts vēstures arhīva krājuma piedāvā apskatei četrus dokumentus – ieskatu Zaļenieku luteriskās draudzes 1865. gada dzimušo reģistrā, 1896. gadā rakstītu dzejnieces vēstules oriģinālu, 1919. gada un 1928. gada personas dokumentu fotogrāfijas, kā arī Aspazijas fotogrāfijas no Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva.

Johanna Emīlija Lizete Rozenberga, vēlāk kļuvusi par Elzu Pliekšāni, plašāk pazīstama kā Aspazija, ir dzimusi 1865. gada 16. martā. Mūžībā devusies 1943. gada 5. novembrī, 78 gadu vecumā. Šodien aprit 150 gadi kopš viņas dzimšanas.

Ar arhīva atļauju "Delfi Kultūra" piedāvā ieskatu šajos unikālajos materiālos.

Ieraksts par Aspazijas (Elzas Rozenbergas) dzimšanu


Ieraksts par Aspazijas (Elzas Rozenbergas) dzimšanu Jelgavas apriņķa Zaļenieku ev. lut. draudzes baznīcas grāmatā. 1865. gads.

Ieraksts Zaļenieku evanģēliski luteriskās draudzes dzimušo reģistrā vēsta, ka Aspazija (pilnā vārdā Johanna Emīlija Lizete Rozenberga) dzimusi 1865. gada 4. marta (pēc jaunā stila - 16. marta) pēcpusdienā Zaļās muižas „Daukšu" māju saimnieka Dāv(j)a un Grietas Rozenbergu ģimenē. Kristības notika 21. maijā (v. st.) Zaļenieku baznīcā. Reģistrējot bērnu, draudzes mācītājs kļūdījies un uzvārda „Rozenbergs" vietā ierakstījis „Rozenvalds".

Aspazijas vēstule Arvedam Bergam


Aspazijas vēstule Arvedam Bergam. Jelgava, 1896. gada 31. janvāris.

Vēstule glabājas jurista, politiķa un sabiedriskā darbinieka Arveda Berga personas fondā arhīvā. 1896. gada 31. janvārī Aspazija raksta par lugas „Zaudētās tiesības" izrādi Jelgavā, tās tulkojumu un ar to saistītajiem finansiāliem jautājumiem. Vēstuli dzejniece parakstījusi ar savu dzimto vārdu un uzvārdu, bet, iekavās norādījusi literāro pseidonīmu „Aspazija".

Aspazijai emigrācijā izsniegtās pases kartiņa


Aspazijai (Elzai Pliekšānei, dzim. Rozenberga) emigrācijā izsniegtās pases kartiņa. Šveice, 1919. gada 19. jūlijs.

Dokumenta vienā pusē skatāms Aspazijas fotoportrets, bet otra pusē - pamatdati par personu franču valodā. Redzams, ka kļūdaini norādīts dzejnieces dzimšanas gads, 1865. gada vietā ierakstīts 1868. gads.

Aspazijas Latvijas pases atvērums


Aspazijas (Elzas Pliekšānes, dzim. Rozenberga) Latvijas iekšzemes pases atvērums. Rīga, 1928. gada 1. februāris.

Pase izsniegta laikā, kad Aspazija un Jānis Rainis dzīvoja namā Rīgā, Baznīcas ielā 30. Arī šajā personas dokumentā nepareizi norādīts dzejnieces dzimšanas gads un datums - 1868. gada 17. marts, kas ir pretrunā ar ierakstu baznīcas grāmatā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!