Foto: Publicitātes foto
Lietuvas Rakstnieku savienības izdevniecība (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla) laidusi klajā latviešu mūsdienu dzejas antoloģiju "Pavasaris būs kā vienmēr" (Pavasaris bus kaip visuomet), ko sastādījusi un atdzejojusi lietuviešu dzejniece un literatūrzinātniece Ērika Druņģīte (Erika Drungytė), portālu "Delfi" informē Latvijas Literatūras centrā.

Grāmatā iekļauti Latvijas neatkarības laikā tapušie 16 latviešu rakstnieku dzejoļi, kuri atspoguļo pašreizējo situāciju latviešu dzejā, atšķirīgās iezīmes un tendences. Antoloģijā pārstāvēti dažādu paaudžu dzejnieki, sākot ar klasiķiem Uldi Bērziņu un Leonu Briedi un beidzot ar jaunajiem talantīgajiem autoriem Arvi Vigulu un Arti Ostupu.

Krājuma priekšvārdu ar nosaukumu "Daži vārdi par draugiem" sarakstījis antoloģijā pārstāvētais dzejnieks un literatūrzinātnieks Kārlis Vērdiņš, kurš uzskaitījis lietuviešu valodā iznākušās latviešu dzejas grāmatas un īsi raksturojis izdevumā iekļauto dzejnieku darbus, cerot, ka lietuviešu lasītājs "sajutīs, kā dzeja liecina par pārmaiņām, kas notiek ar Latvijas cilvēkiem – no pretestības padomju iekārtas nebrīvībai un tās nolieguma mēs lēnām virzāmies uz tautas un indivīda brīvības apjausmu, mācāmies pārvarēt tās radīto ekonomisko un morālo dilemmu izaicinājumus".

Savukārt antoloģijas sakārtotāja un atdzejotāja Ērika Druņģīte šo darbu veltījusi pateicībā vecvecākiem, kuri "palīdzēja apzināties, cik svarīgi ir izprast savas zemes un tautas vēsturi, saglabāt patriotisma garu un godbijību pret simboliem, prast valodas, pazīt citas tautas, kultūras, reliģijas".

Antoloģijas izdošanu atbalstījis Latvijas Literatūras centrs, Valsts kultūrkapitāla fonds un Latvijas Kultūras ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!