Biedrības "Latvijas Literatūras centrs" (LLC) vadītājs Jānis Oga, kurš iesniedzis atlūgumu, trešdienas vakarā tomēr formāli netika atbrīvots no amata, taču biedrības vadības funkcijas tika uzticētas padomei.

"Oga nevar tikt atlaists, kamēr nav nokārtojis savas saistības ar valsts institūcijām," uzsvēra sapulces dalībnieki.

Kontroli pār tālākajiem procesiem LLC pārņems padome, kurā darbosies Maima Grīnberga, Pēteris Draguns un Andris Grīnbergs (Akmentiņš).

LLC biedri šopēcpusdien ārkārtas sēdē aiz slēgtām durvīm izskatīja jautājumu par biedrības vadītāja Ogas iesniegto atlūgumu.

Oga sapulcē norādīja, ka viņš no atbildības neatsakās, taču atbildi uz jautājumu par to, vai 16. oktobrī varēs Kultūras ministrijai (KM) atmaksāt prasītos aptuveni 8000 eiro, viņš nesniedza, tik piebilda, ka kontos tādas naudas nav.

Runājot par iespējām atskaitīties KM un Valsts kultūrkapitāla fondam (VKKF), viņš sacīja: "Tas lielā mērā atkarīgs no kopsapulces gaitas un lēmumiem."

Komentējot LLC finansiālo situāciju, Oga uzsvēra, ka tā bijusi slikta jau gadiem. "Tagadējie notikumi varēja notikt ikvienu rudeni, sākot no 2010. gada," atzina atlūgumu iesniegušais centra vadītājs.

LLC šodien sasaucis biedru ārkārtas kopsapulci, lai spriestu par savu nākotni un pārrunātu situāciju, kas izveidojusies saistībā ar centrā atklāto desmitiem tūkstošu eiro lielo iztrūkumu.

KM un VKKF ir apturējuši plānotos maksājumus centra kontos, jo pārbaudēs secināts, ka Literatūras centra grāmatvedībā un finanšu dokumentos valda haoss, arī centra vadītājs Oga sev kā avansu pārskaitījis 62 000 eiro.

Noslēdzoties KM valsts budžeta līdzekļu izlietojuma pārbaudei LLC, konstatēto pārkāpumu un trūkumu dēļ tika izbeigts līdzdarbības līgums, kā arī pieprasīta iepriekš piešķirtā finansējuma atmaksa 8813,92 eiro apmērā.

Lai gan LLC līdz 25. septembrim ir pildījis līgumā noteiktos uzdevumus, pārbaudē konstatētas būtiskas nepilnības valsts finansējuma izlietošanā un uzskaitē. Rezultāti liecina, ka LLC ir pārkāpis vairākus līguma nosacījumus, liecina KM informācija.

No LLC sniegtās informācijas nav iespējams gūt patiesu un skaidru priekšstatu par valsts budžeta līdzekļu izlietojumu, kas neatbilst Valsts kasē atvērto kontu mērķiem. LLC, īstenojot projektus, katram no tiem nav veicis atsevišķu līdzekļu uzskaiti, tādējādi ir konstatēts, ka no KM piešķirtā finansējuma uzskaites konta Valsts kasē ir veikta izdevumu apmaksa arī par VKKF finansētiem projektiem.

Tāpat konstatēts, ka Valsts kases kontā ir neatbilstoši mazs līdzekļu atlikums - no KM finansējuma, pēc LLC iesniegto atskaišu datiem, Valsts kasē patlaban vajadzētu būt 8813,92 eiro, taču tajā ir vien 34,03 eiro. Savukārt VKKF, veicot revīziju LLC kontos par VKKF 2014.gadā un 2015. gadā finansētajiem projektiem, konstatējis 73 761,16 eiro lielu iztrūkumu, informēja fonda pārstāve Jana Vērdiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!