Foto: Aivars Siliņš

Latvijas valsts simtgades izstādes "Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā" ietvaros Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) rīko prozas un dzejas konkursu "Baltijas varoņi", kurā aicina piedalīties 7.–12. klases skolēnus.

Kā informē LNMM pārstāvji, literāro darbu var iesniegt līdz 2021. gada 1. februārim, konkursa rezultāti tiks paziņoti 9. februārī.

Jau ziņots, ka izstāde "Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā" ir vērienīgs visu triju Baltijas valstu simtgades kopprojekts, kas 2018. gadā ar ievērojamiem panākumiem bija izrādīts prestižajā Orsē muzejā Parīzē. Pēc tam izstāde aizceļoja uz Tallinu (2018/2019) un Viļņu (2020), tagad – no 2020. gada 21. novembra līdz 2021. gada 21. februārim – tā ir skatāma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenās ēkas Lielajā zālē.

19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā tieksme izteikt dzīves noslēpumaino dabu satuvināja dažādu mākslu pārstāvjus, kas domāja par visu mākslu maģisko sintēzi. Dzeja gadsimtu mijā tiecās kļūt par mūziku un ilgojas pēc krāsām, mūzika un glezniecība sapņoja par iedarbību, kas pielīdzināma lūgšanas sakrālajam vārdam. Simbolisma aizsākumi meklējami tieši literatūrā – 19. gadsimta 70. gadu franču dzejā. Vēlāk simbolisma idejas lielu nozīmi ieguva tādu dižgaru kā Frīdriha Nīčes (Friedrich Wilhelm Nietzsche, 1844–1900) un Riharda Vāgnera (Wilhelm Richard Wagner, 1813–1883) daiļradē.

Izstādes darbos redzam māksliniekus pieskaroties dažādiem mītiem un leģendām, tostarp mums zināmajiem Baltijas varoņiem – latviešu Lāčplēsim un igauņu Kalevipoegam. Meklējot simbolisma laika iedvesmotas idejas mūsdienās, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs aicina ikvienu vispārizglītojošās skolas vai profesionālās izglītības iestādes 7.–12. klases audzēkni piedalīties radošajā konkursā "Baltijas varoņi", pastāstot mums, kas šobrīd ir mūsu varoņi un kā tos izjūtam savā ikdienā vai kolektīvajā apziņā.

Konkursa mērķis ir veicināt skolēnu radošo izpausmi, sagatavojot darbu prozas vai dzejas veidā. Dalībnieki konkursā piedalās individuāli, iesniedzot vienu literāro darbu latviešu valodā. Maksimālais teksta apjoms dzejā ir 30 dzejas rindas, prozā – 2300 rakstzīmes (neskaitot atstarpes). Iesniedzot darbu konkursam, pirms teksta jānorāda autora vārds, uzvārds, izglītības iestāde un klase, tālruņa numurs un e-pasta adrese.

Ar detalizētu informāciju par konkursa darba uzdevuma izpildes nosacījumiem, iesniegšanas kārtību, vērtēšanas kritērijiem un balvām var iepazīties Nolikumā, kas ir pieejams LNMM mājas lapā www.lnmm.lv un sociālo tīklu Facebook, Twitter, Instagram kontos.

Autordarbi līdz 2021. gada 1. februāra pulksten 23.59 iesniedzami elektroniski, sūtot uz e-pasta adresi Anna.Putele@lnmm.lv, vēstules tēmā (Subject) norādot "Konkurss "Baltijas varoņi"". Darbs tiek uzskatīts iesniegts tikai pēc apstiprinājuma e-pasta saņemšanas.

Konkursa rezultāti tiks paziņoti 9. februārī, uzvarētājus informējot arī personīgi.

Pirmās vietas ieguvējs balvā saņems Latvijas Nacionālā mākslas muzeja dāvanu komplektu, iespēju visai klasei apmeklēt izstādi "Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā" un komandas saliedēšanas aktivitāti "Kā top instalācija?".

Otrās un trešās vietas ieguvēji tiks apbalvoti ar LNMM dāvanu komplektiem.

Konkursā tiks piešķirta arī īpaša Mākslas muzeja Jauniešu kluba simpātiju balva – dāvanu komplekts.

Uzvarētāju apbalvošana notiks 2021. gada 9. februārī tiešsaistes pasākumā, kurā piedalīsies konkursa patrons – dzejnieks un Latvijas Radio 1 kultūras žurnālists Toms Treibergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!