Foto: Publicitātes foto
Latvijas Televīzijas 1. kanālā, piektdien 17. februārī varēs noskatīties nule mūžībā aizgājušajai latviešu dzejniecei un patriotei Broņislavai Martuževai veltītu dokumentālo filmu "Gaismas lāse", bet dzejnieces bēru dienā 18. februārī Latvijas Radio 1. kanālā izskanēs dzejniecei veltīts piemiņas raidījums.

Dokumentālās filmas "Gaismas lāse", kuras autors ir režisors Zigurds Vidiņš, pirmizrāde sāksies plkst. 19.25. Filmā skan Mārtiņa Brauna mūzika.

Filma tapusi vairākās tikšanās reizēs, sākot ar 1980. gadu nogali. Tās bijušas emocionāli piesātinātas un dziļas sarunas par dzejnieces dzīvi un daiļradi, Latviju, Dievu un cilvēku. Tajās spilgti iezīmējas ne vien Martuževas dzīvesstāsts, bet arī viņas atklātība, vienkāršība, drosme un spītība. Padomju laikā dzejniece uzdrošinājusies savos darbos atklāti runāt pretim varas smagajai nastai, pēc Māras Zālītes vārdiem, – sniedzot nozīmīgu artavu atmodas iezvanīšanā.

Savukārt sestdien, 18. februārī plkst.11:05 Latvijas Radio skanēs dzejniecei veltīts piemiņas raidījums "Kultūras Rondo" ietvaros.

Broņislavai Martuževai veltītajā raidījumā skanēs dzejnieces pašas dzejas lasījumi, pašas dziedātas dziesmas un intervijas no Latvijas Radio arhīva. Raidījumā skanēs arī materiāli no mūzikas izdevniecības "Lauska" izdotā kompaktdiska "…un viss kļūst dziesma beigās".

Jau ziņots ka Broņislava Martuževa mūžībā aizgāja 88 gadu vecumā 2012. gada 13. februārī. Atvadīšanas no dzejnieces notiks 18.februārī plkst. 12:00 Lubānas katoļu baznīcā un pēc tam dzejniece tiks guldīta Zemes mātes klēpī Lubānas Jaunajos kapos.

Savas dzīves laikā Broņislava Martuževa izdeva deviņus dzejoļu krājumus (divus ar Evas Martužas vārdu), viņa bija Latvijas Nacionālās pretošanās kustības dalībniece un Triju Zvaigžņu ordeņa virsniece, nacionālpatriote, sava laikmeta leģenda. Pēdējais viņas dzeju krājums "Deg uguntiņa" izdots 2011. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!