Foto: LU Akadēmiskais apgāds
Latvijas Universitātes Akadēmiskais apgāds izdevis apjomīgu kolektīvo monogrāfiju "Latvija: kultūru migrācija". Tās atvēršana notiks 12. decembrī, pulksten 15.00, Raiņa bulvārī 19, Mazajā aulā, portālu "Delfi" informē LU Akadēmiskā apgāda pārstāvji.

Starpnozaru pētījums, kolektīvā monogrāfija "Latvija: kultūru migrācija", ir pirmais Latvijā un pasaulē tapušais skatījums uz vairāku kultūru mijiedarbes ainu, kopš Latvijas teritorijā ieradās pirmie iedzīvotāji. Starptautiskās zinātniskās domas kontekstā pirmoreiz definēts kultūru migrācijas jēdziens, veidi, saistība ar atšķirīgām pieejām kultūras pētniecībā.

Kultūru migrāciju pētnieki atklāj dažādās cilvēka darbības jomās: materiālā kultūra (vēsturnieki), valodu mijiedarbe (valodnieki), mītu un citu folkloras elementu migrācija (folkloristi, literatūrpētnieki), ideju vēsture un reliģija kā kultūru migrācijas izpausme (filozofi, reliģijas pētnieki, vēsturnieki), estētiskās kultūras robežzona ar nacionālo identitāti, ideoloģiju, politiku un valstiskumu (filozofi, vēsturnieki), kultūru migrācijas atspulgi literatūrā un citos mākslas veidos.

Kolektīvā monogrāfija "Latvija: kultūru migrācija" uzrakstīta Latvijas Zinātnes padomes starpnozaru sadarbības projektā "Kultūru migrācija Latvijā" LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta vadībā. Lai risinātu terminoloģijas un metodoloģijas jautājumus, veidotu vispusīgu faktu bāzi un to analizētu, lai formulētu secinājumus par dažādu kultūru mijiedarbi, Latvijas kultūru kā recipientu un donoru, starpdisciplinārā pētījumā apvienojās 29 zinātnieki, kas strādā četros LU institūtos un arī ārpus tiem.

Ceturtdien, 2019. gada 12. decembrī, pulksten 15.00, Raiņa bulvārī 19, Mazajā aulā, notiks kolektīvās monogrāfijas "Latvija: kultūru migrācija" atvēršanas svētki, uz kuriem aicināti visi interesenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!