Foto: Anita Paegle

Mākslinieks un pedagogs Aleksejs Naumovs, kas tiek dēvēts par vienu no izcilākajiem mūsdienu Latvijas plenēristiem, ir saņēmis nomināciju visā pasaulē prestižajai Hansa Kristiana Andersena balvai par savu darbību bērnu grāmatu noformēšanā, portālam "Delfi" vēsta Latvijas Universitātes PPMF Mākslas un tehnoloģiju nodaļas vadītāja Austra Avotiņa. Naumovu balvai izvirzījusi Latvijas bērnu un jaunatnes literatūras padome.

Pretendenti balvai tiek izvirzīti no Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas laureātu vidus, ko Aleksejs Naumovs ieguva 2011.gadā, kad izdotas bija vien trīs grāmatas ar viņa ilustrācijām, bet pēdējo gadu laikā klajā nākušas arvien jaunas grāmatas, kuru ilustrācijas vienmēr pārsteidz ar vitālu krāsu spēku, tēlu spilgtumu, dziļu personisku pieredzi un jūtīgumu.

Aleksejs Naumovs ir beidzis J. Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu un Latvijas Mākslas akadēmijas Monumentālās glezniecības nodaļu profesora Induļa Zariņa vadībā un radošo aspirantūru profesora Eduarda Kalniņa meistardarbnīcā. Regulāri piedalījies izstādēs kopš 1979. gada, bijis vairāk kā 50 grupu izstāžu dalībnieks un mākslas projektu organizētājs, veicinot studentu radošo darbību, starptautiskus kontaktus un sadarbību ar dažādām pasaules mākslas augstskolām. Notikušas vairāk kā 100 personālizstādes. A. Naumova aktivitāti un ieguldījumu ir novērtējusi arī Latvijas valsts piešķirot māksliniekam nozīmīgo Latvijas Valsts apbalvojumu - Atzinības Krusta komandiera Ordeni.

Jau gandrīz trīsdesmit gadus A. Naumovs regulāri darbojas grāmatu mākslā. Daudzi grāmatu projekti tapuši sadarbībā ar grāmatu dizaina meistaru, mākslinieku Aivaru Sprūdžu. Sadarbībā ar A. Sprūdžu tapis dizains izcilām Anitas Paegles ilustrētām bērnu grāmatām, kas regulāri guvušas atzinību konkursos. A. Naumova devums bērnu grāmatu ilustrācijā vairākkārt nominēts Starptautiskajai Jāņa Baltvilka balvai. Viņš ir saņēmis speciālbalvu konkursā Gada balva grāmatniecībā 2007 par augstvērtīgu glezniecības izmantojumu bērnu literatūrā M. Runguļa grāmatā "Pasaka par Tebras bebru" (2007). 2011. gada sākumā iznāca jauna M. Cielēnas grāmata, kurā visas ilustrācijas ir gleznojis un dizainu veidojis mākslinieks A. Naumovs ("Princese Aurēlija un kokspoki", 2011), par lieliskajām ilustrācijām šai grāmatai mākslinieks saņēma Jāņa Baltvilka balvu 2011.gadā un pēctecīgi Latvijas Starptautiskās Bērnu un jauniešu literatūras padomes (IBBY) nodaļa to iekļāva IBBY pasaules ilustratoru 2012. gada goda sarakstā.

Hansa Kristiana Andersena balvu piešķir reizi divos gados kopš 1956. gada, un tā ir augstākā starptautiskā bērnu un jauniešu literatūras autoriem un bērnu grāmatu ilustrētājiem piešķirtā balva pasaulē. Dažkārt dēvēta par Nobela balvu bērnu literatūrā. Balvu bērnu grāmatu autoriem piešķir no 1956. gada, bet ilustrētājiem – no 1966. gada. Balvu reizi divos gados pasniedz Starptautiskā Bērnu un jauniešu literatūras padome (IBBY).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!