Foto: F64

6. oktobrī, Saeimā vērtējot Baltijas Asamblejas (BA) balvas kandidātus, starptautiska žūrija nolēma 2015.gada balvu literatūrā piešķirt latviešu rakstniekam Mārim Bērziņam par romānu "Svina garša", ziņo Saeimas preses dienests.

Šogad izdotais darbs vēsta par liktenīgiem notikumiem Latvijas dzīvē Otrā pasaules kara sākumā.

Baltijas Asamblejas balvu mākslā šogad saņems lietuviešu diriģents Modests Pitrens (Modestas Pitrėnas) par radošajiem centieniem, kas stiprina Baltijasvalstu kultūru mijiedarbību, uzstājoties koncertvietās un teātros Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, stāsta Saeimas preses dienesta pārstāvji.

Savukārt balvu zinātnē piešķirs Klaritai Eva Petai (Clarita-Eva Pettai) un Vello Petai (Vello Pettai) no Igaunijas par monogrāfiju "Transitional and Retrospective Justice in the Baltic States".

Katras balvas apjoms ir 5000 eiro. Balvas pasniegs gadskārtējā BA sesijā, kas norisināsies 19. un 20. novembrī Lietuvas galvaspilsētā Viļņā.

Žūrijā bija deviņi literatūras, mākslas un zinātnes eksperti no Igaunijas, Lietuvas un Latvijas.

BA balva dibināta 1994. gadā, un to ieguvuši daudzi pazīstami kultūras, zinātnes un mākslas jomas darbinieki. Pagājušajā gadā balvu mākslā saņēma Jaunā Rīgas teātra režisors Alvis Hermanis par radošajiem sasniegumiem, uzvedot virkni izrāžu, jo īpaši par lugu "Oblomovs", ziņo Saeimas preses dienests.

BA balvu literatūrā piešķir igauniski, latviski vai lietuviski uzrakstīta romāna, lugas, dzejoļu, stāstu un apcerējumu krājuma vai tamlīdzīga sacerējuma autoram. Darba pirmpublicējumam jābūt izdotam pēdējo triju gadu laikā.

BA balvu mākslā piešķir autoram vai izpildītājam par pēdējo triju gadu laikā radītu mākslas darbu vai darbu ciklu tēlotājmākslā, lietišķajā mākslā, mūzikā, arhitektūrā un teātra mākslā vai kinomākslā. To var piešķirt arī režisoram, solistam, aktierim, baleta māksliniekam vai izpildītājmākslinieku grupai par izcilu māksliniecisku sniegumu pēdējo triju gadu laikā.

Savukārt BA balvu zinātnē piešķir izcila zinātniska darba vai pētījumu sērijas autoram humanitārajās, sociālajās vai dabas zinātnēs, ja darbam ir starptautiska nozīme un ja tas veicina zinātnes attīstību Baltijas reģionā un ir publicēts pēdējo triju gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!