Kāda Meksikas organizācijai cīņai pret prostitūciju apturējusi Gabriela Garsijas Markesa romāna "Memoria de Mis Putas Tristes" ("Atmiņas par manām skumjajām maukām") ekranizāciju, paziņojot, ka filma veicinās bērnu prostitūciju, vēsta britu laikraksts "The Guardian".

Markesa romāns stāsta par kādu vecpuisi, kas uz savu 90.dzimšanas dienu nolemj sev uzdāvināt nakti ar pusaugu jaunavu.

Latīņamerikas un Karību reģiona Savienība pret sieviešu un meiteņu tirdzniecību (CATW) iesniegusi kriminālsūdzību Mehiko prokuratūrā. Sūdzībā netiek minēts Markesa vārds, bet gan "tas, kas ir atbildīgs par darbībām, kas veicina noziegumu - bērnu prostitūciju".

Kā norādījusi savienības vadītāja Terēsa Uljoja, filma propagandēs pedofīliju un padarīs 82 gadus vecā rakstnieka stāstu pieejamu plašākai auditorijai. "Kā grāmata tā nav pieejama sabiedrības nepasargātākajiem cilvēkiem," viņa sacīja. "Taču, ja tiks uzņemta filma, tā būs kinoteātros un vēlāk noteikti arī televīzijā."

Filmas producents un otrais režisors Rikardo del Rio atklāja intervijā vietējam laikrakstam "Reforma", ka sūdzības iesniedzēju apgalvojumi ir neprecīzi un netaisnīgi. "Filma ir pakļauta cenzūrai vēl pirms zināms tās scenārijs vai režisora redzējums," viņš sacīja. Pēc del Rio teiktā, filmēšanai bija jāsākas oktobra beigās, taču tagad tā ir atlikta, jo Meksikas štata Pueblas štata amatpersonas tiesas prāvas dēļ atteikušas solīto finansējumu astoņu miljonu ASV dolāru (3,8 miljonu latu) apmērā.

Del Rio uzsvēris, ka producenti filmai izvēlējušies 21 gadu veco aktrisi Anu de Armasu, un viņas varones vecums filmā netiks precizēts. "Viņi mūsu adaptācijai parakstījuši nāves spriedumu. Mums tas ir nāvējošs sitiens, jo mēs nevaram filmēt bez resursiem," sacīja del Rio.

Savukārt Uljoja norādījusi, ka organizācijas mērķis arī bija apturēt filmēšanu: "Mēs nevēlamies, lai Garsija Markess nonāk cietumā. Mēs gribam, lai netiktu uzņemta filma." Tā kā filmu daļēji finansē arī Spānija un Dānija, Savienība pret sieviešu un meiteņu tirdzniecību lūgs šīs valstis pārdomāt savu atbalstu.

Romāns "Memoria de Mis Putas Tristes", kas spāņu valodā tika izdots 2004.gadā, ir Nobela prēmiju ieguvušā rakstnieka pēdējā grāmata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!