Foto: No RTMM krājuma
Literatūru viņš allaž uztvēra kā brīnuma avotu, bet pats savus darbus radīja no sajūtas. Un acīmredzot sajūtu viņa 95 gadus bagātajā mūžā, kas aprāvās šajā nedēļā, bija daudz – Zigmunds Skujiņš pavisam noteikti uzskatāms par vienu no mūsu nozīmīgākajiem rakstniekiem. Skujiņam nereti veltītie pārmetumi par viņa darbu vieglumu un pievilcību faktiski ir augsta profesionalitāte un meistarība, kas okupācijas gados garantēja viņa popularitāti gan Latvijā, gan trimdā, gan augsti izglītotu, gan pārējo lasītāju vidū, uzskata grāmatizdevējs Jānis Oga.

Zigmunda Skujiņa darbi tika izdoti plašās tirāžās visā Padomju Savienībā un ārpus tās robežām, un nav zaudējuši savu aktualitāti arī šodien, kad stāstu un romānu tulkojumi iznāk Eiropas Savienības valstīs. Ne velti rakstnieka darbu kopējā tirāža kopā ar tulkojumiem pārsniedz septiņus miljonus eksemplāru.

Spalvasbrālis Alberts Bels savulaik nodēvējis Skujiņu par “Rakstnieku, kuru lasa”. Jānis Oga, rakstnieka krustdēls, kurš sastādījis un izdevis viņa kopotos rakstus 10 sējumos, sarunā ar "Delfi" uzsver: "Būtisks ir paša Skujiņa vērojums, ka latviešu nācijai nekad nav bijis elitāras sabiedrības, tāpēc nav iemesla latviešu literatūru un rakstniekus dalīt elitāros un komercrakstniekos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!