Foto: AP/Scanpix (Bobs Dilans Losandželosā, 2015)

Šā gada 5. jūnijā internetā publicēta amerikāņu dziedātāja un dziesmu autora Boba Dilana Nobela prēmijas lekcija, kas ierakstīta 4. jūnijā, Losandželosā. Dilans, kurš pērn kļuva par Nobela prēmijas literatūrā laureātu, lekciju iesniedzis Zviedrijas akadēmijas pārstāvjiem, kā to paredz apbalvojuma saņemšanas noteikumi.

Lekcijā Bobs Dilans stāsta par muziķiem un literāriem darbiem, kas viņu iedvesmojuši, to skaitā ir blūza mūziķis Ledbelijs (Leadbelly), dziedātājs Badijs Hollijs (Buddy Holly), Hermana Melvila romāns "Mobijs Diks" ("Moby Dick", 1851), Ēriha Marijas Remarka grāmata "Rietumu frontē bez pārmaiņām" ("Im Westen nichts Neues", 1928), kā arī Homēra "Odiseja".

Pusstundu ilgajā lekcijā Dilans atklāj, kā šo grāmatu temati "iestrādājās manās dziesmās vai nu apzināti, vai neapzināti". Tāpat Dilans stāsta, ka vēlējies "rakstīt tādas dziesmas, kādas neviens nekad nebija dzirdējis".

Lekcijā mākslinieks izceļ saistību starp dziesmu autoru, dzejnieku, dramaturgu un stāstnieku, pieminot arī vairākus 20. gadsimta dziesminiekus.

"Ja dziesma tevi aizkustina, tas ir vienīgais, kam ir nozīmie," lekcijā vēsta Dilans. "Man nav jāzina, ko dziesma nozīmē. Esmu savās dziesmās ierakstījis visādas lietas. Es neuztraukšos par to, ko tas viss nozīmē. Kad Melvils vienā stāstā ierakstīja Veco Derību, bibliskās atsauces, zinātniskās teorijas, protestantu doktrīnas un zināšanas par jūru un kuģošanu, un vaļiem, man šķiet, ka arī viņu īpaši neuztrauca, ko tas viss nozīmē."

Lekciju Dilans noslēdz ar atziņu, ka "dziesmas nelīdzinās literatūrai. Tās ir jāizdzied, nevis jāizlasa. Vārdi Šekspīra lugās ir jāizspēlē uz skatuves. Gluži kā dziesmas vārdi ir paredzēti izdziedāšanai, nevis nolasīšanai no lapas. Es ceru, ka dažiem no jums būs iespēja paklausīties šos vārdus tā, kā tos paredzēts dzirdēt: koncertā vai ierakstā, vai vienalga kā mūsdienās cilvēki klausās mūziku. Vēleriz atgriežos pie Homēra, kurš saka: "Dziedi man, mūza, un caur mani izstāsti stāstu"".

Dilans saņēma Nobela prēmiju šī gada aprīlī, kad Eiropas koncertturnejā viņš viesojās Zviedrijā, taču pirms tam notikušo svinīgo apbalvojuma ceremoniju un banketu Dilans neapmeklēja. Kā vēsta ārzemju mediji, tagad, kad dziedātājs ir iesniedzis lekciju, viņš var saņemt naudas balvu – 8 miljonu Zviedrijas kronu (820 720 eiro) apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!