Foto: Publicitātes foto
Šī gada 13. novembrī, tieši dzejnieka Ojāra Vācieša 86. dzimšanas dienā, Carnikavas novada pašvaldība 17. reizi pasniedza Ojāra Vācieša literāro prēmiju dzejā. Par prēmijas laureātu kļuva dzejnieks Arvis Viguls, kurš naudas balvu – 1000 eiro (pēc normatīvajos aktos paredzēto nodokļu atskaitīšanas) – saņem par krājumu "Grāmata", ko izdevis apgāds "Orbīta".

"Mana pārliecība ir, ka dzeja dzīvo tad, ja cilvēki to lieto – atrod šo vēstījumu un arī nodod tālāk," balvas pasniegšanas pasākumā teica Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Mieriņa.

Ņemot vērā, ka šogad jau pieci dzejoļu krājumi no konkursam iesniegtajiem ir atdzejojumi, Mieriņa rosina domāt par literārās prēmijas konkursa nolikuma paplašināšanu ar kritērijiem atdzejojumiem – vēl jo vairāk tāpēc, ka Ojāra Vācieša dzīvesbiedre Ludmila Azarova bija dzejniece un tulkotāja.
"Domājot par to, ko man Vācietis nozīmēja, kad 15 gadu vecumā ar interesi izlasīju visu viņa sarakstīto dzejā, un ko viņa personība un daiļrade man nozīmē šobrīd, šķiet, ka visvairāk es apbrīnoju viņa centienus paplašināt dzejā pieejamās brīvības robežas," saka dzejnieks Arvis Viguls, atzīstot, ka ļoti priecājas par šādu savas dzejas novērtējumu.

Balvas pasniegšanas pasākumā "Dzejas pieskārieni", kas norisinājās Carnikavas tautas namā "Ozolaine", vērtēšanas komisijas locekļi dalījās ar saviem "dzejas pieskārieniem" – dzejoļiem no prēmijai iesniegtajiem krājumiem, kuri viņus īpaši uzrunājuši. Pasākumu vadīja un ar Ojāra Vācieša dzejas lasījumiem uzstājās aktieris Jānis Kronis, bet muzikālo fonu veidoja skaņdarbi no latviešu dzejniekiem veltītās koncertprogrammas "Leģendu balsis", ko izpildīja Jēkabs Nīmanis (klarnete un elektronika), Ivars Ozols (kontrabass), Baiba Renerte (mecosoprāns) un Artūrs Noviks (akordeons).

Šogad Ojāra Vācieša prēmijas konkursam piecas izdevniecības iesniedza 16 autoru darbus.

Izdevniecība "Orbīta":
Arvis Viguls "Grāmata"; Kikōne "Jūs kavējaties"; Sergejs Timofejevs "Replika"; Artūrs Punte "Jērcēnu pagasta nezāļu herbārijs"; Andis Surgunts "Skaistākā no aizmiršanās hipotēzēm"; Semjons Haņins "Ne tā".

Izdevniecība "Neputns":

Ināra Eglīte "Kliedziens starp āboliem"; Aivars Madris "Zonas"; Jānis Rokpelnis "Tīmeklītis"; Ilmārs Šlāpins "Es nemāku, komatus".

Izdevniecība "Pētergailis":
Jānis Vādons "Klusuma forma"; Ilona Ķepale "Saliniece un putnu pārdevējs".

Izdevniecība "SIA Valters Dakša":

Reinis Sirmābols "Iekavas un komentāri"; Jeļena Glazova "Alkatība"; Dainis Deigelis "Dievs beidz".

Tipogrāfija "Zelta Rudens Printing":
Ainārs Enkurs "Iveta".

Ojāra Vācieša literārā prēmija dzejā tiek pasniegta reizi gadā par iepriekšējā literārajā gadā izdotu dzejoļu krājumu. 2003. gadā Ādažu novada dome kopā ar Carnikavas novada domi atjaunoja Ojāra Vācieša prēmiju, bet kopš 2011. gada prēmiju piešķir Carnikavas novada dome, pasākumu organizējot sadarbībā ar Ojāra Vācieša muzeju un Ojāra Vācieša biedrību. Prēmijas mērķis ir godināt izcilā latviešu dzejnieka Ojāra Vācieša piemiņu, popularizēt un atbalstīt Latvijas dzejnieku jaunradi un latviešu kultūras tradīcijas, sekmēt jauno dzejnieku radošo darbību.

Balvas laureātu vidū ir Jānis Rokpelnis, Amanda Aizpuriete, Inese Zandere, Inga Gaile, Andra Manfelde, Pēteris Brūvers, Imants Auziņš, Ronalds Briedis, Edvīns Raups, Leons Briedis, Anna Auziņa, Anna Dzintare, Māris Salējs un Daina Sirmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!