Foto: Publicitātes attēli

Jaunās Latvijas krievu dzejas divvalodu izdevumu sērijā iznācis Jevgenija Neleša (Евгений Нелеш) dzejoļu krājums "Нашло / Uznācis", informē tekstgrupa "Orbīta".

Tulkojumus latviešu valodā sagatavojuši dzejnieks Henriks Eliass Zēgners un Lauris Veips, tulkojumu redaktors – Māris Salējs. Atšķirībā no iepriekšējām sērijas grāmatām, kurās darbi bija līdzīgās daļās sadalīti starp diviem tulkotājiem, šajā krājumā tulkotāji ar visiem tekstiem strādāja kopīgi.

Tulkojumu redaktors Māris Salējs min, ka Nelešs ir "ciets riekstiņš" tulkotājam. Un pat lasītājs var nojukt dzejnieka spēlēs ar sintaksi, vārdiem, elipsēm un rupjas postpadomju realitātes gabaliņiem. Šeit glābj intonācija – asprātīga, brīžiem izmeklēti rupja, bet cilvēciska. Tā ir gudra cilvēka spēja – pasmieties par savu nelaimi – dzīvi starp pagātnes atliekām un tagadnes dekonstrukciju".

Jevgenijs Nelešs ir dzimis 1978. gadā Rīgā, dažus gadus dzīvojis Kijevā, mācījies Kijevas-Mogilas akadēmijā. Viņa dzejoļi publicēti almanahā "Вавилон" un interneta lapā "Молодая русская литература" ("Vernitskii Literature").

Jevgenija Neleša krājums ir piektā grāmata sērijā, kurā prezentēta jaunā Latvijas krievu dzeja. Līdz šim sērijā iznākušas sekojošas grāmatas – Oļega Ļencoja "Pieceļas ieelpo", Aleksandra Meņšikova "17 dzejoļi", Dmitrija Sumarokova "Café Europe" un Jeļenas Glazovas "Transfēri", kuru tulkojumus gatavojuši Māris Salējs, Andris Ogriņš, Krišjānis Zeļģis, Ivars Šteinbergs, Arvis Viguls, Artis Ostups, Toms Treibergs un Svens Kuzmins, bet tos rediģējuši Pēteris Dragūns, Jānis Elsbergs un Anna Auziņa.

"Orbītas" bilingvālās grāmatu sērijas sastādītāji ir Aleksandrs Zapoļs un Artūrs Punte. Tās oriģinālo dizainu izstrādājuši mākslinieki Rūta Briede un Artis Briedis.

Krājums izdots ar Rīgas domes, Latvijas Republikas Kultūras ministrijas un nodibinājuma "Rīga 2014" atbalstu Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmas ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!