Foto: Didzis Grods

7. decembra vakarā teātra studijā "3 MĀSAS" ar pēdējiem lasījumiem, laureātu paziņošanu un apbalvošanu noslēdzās 19. literatūras festivāls "Prozas lasījumi 2014".

Festivāls šogad norisinājās no 2. līdz 7. decembrim un desmit pasākumos pulcēja kopumā vairāk nekā 50 Latvijas un ārvalstu rakstniekus un plašu klausītāju loku.

Pēc festivāla pēdējo autoru lasījumiem un Kristapa Vanadziņa džeza trio koncerta, "Prozas lasījumu 2014" žūrija paziņoja un apbalvoja laureātus. 

Profesionālās žūrijas galvenās balvas šogad bija trīs: ceļazīmi un dalību Birmingemas literatūras festivālā Lielbritānijā 2015. gada oktobrī sadarbībā ar Latvijas Republikas vēstniecību Lielbritānijā un "Writing West Midlands" saņēma Pauls Bankovskis par "Prozas brokastīs" nolasīto stāstu "Kur pazuda saimnieks?".

Radošo atvaļinājumu Baltijas rakstnieku un tulkotāju centrā, rezidencē Visbijā 2015. gadā saņēma  Svens Kuzmins  par "Prozas brokastīs" nolasīto stāstu "Zbigņevs un dēli", bet e-grāmatu lasītāju Pocketbook 626 un e-grāmatu izlasi sadarbībā ar portālu "Las.am" saņēma Nils Sakss par stāstu vakarā "Nakts autobusā" nolasīto stāstu "Zēns, kuram sāpēja vēders".

Žurnāls "Latvju Teksti" pasniedza trīs specbalvas - abonementu 2015. gadam un publikāciju žurnālā "Latvju Teksti" saņēma Māra Zālīte par atklāšanas vakarā "Galamērķis - PROZA" nolasīto stāstu "Lieta", Ineta Meimane par stāstu vakarā "Nakts autobusā" nolasīto stāstu "Salidojums" un Literārās akadēmijas dalībniece Inga Vītola par stāstu "Renda".  

Balvas šogad pasniedza arī alternatīvā žūrija, kas dažādās nominācijās sumināja 5 autorus. Par labāko stāstu bērniem apbalvota Inga Žolude - stāsts "Robainais iemesls", labākais jaunā autora stāsts - Janas Egles "Lūdzu, lūdzu, lūdzu", labākais lielāka apjoma darba fragments bija Ingai Gailei - fragments no darba "Stikli", labākais stāsts - Madaras Rutkēvičas "Uguns", bet galvenā balva tika piešķirta Mārim Mikulānam par stāstu "Jūklis".

Uz laureāta tituliem un balvām pretendēja visi festivāla "Prozas lasījumi 2014" autori, izņemot ārvalstu viesus.

Festivāla dalībnieku darbus klausījās un vērtēja profesionāla žūrija: literatūrzinātniece un profesore LU Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļā Ieva Kalniņa; tulkotāja, žurnāliste un redaktore Ieva Lešinska-Geibere; dzejnieks, tulkotājs un literatūras žurnāla "Latvju Teksti" redaktors Guntars Godiņš; publicists, filozofs, rakstnieks, tulkotājs un interneta žurnāla Satori.lv galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins; kā arī Jānis Oga - Latvijas literatūras centra direktors.

Paralēli profesionālajai žūrijai, autorus vērtēja arī alternatīvā žūrija - Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes otrā un trešā kursa baltu filoloģijas-literatūrzinātnes studenti: Līga Sudare, Laura Leingarte, Signe Perševica, Raimonds Smorodovs, Arturs Skutelis, Linda Grīnberga, Krista Anna Belševica un lze Ļaksa-Timinska.

"Prozas lasījumu 2014" vizuālās identitātes un scenogrāfijas autors - Uģis Bērziņš.

2015. gadā festivāls svinēs 20 gadu jubileju.

Festivāls "Prozas lasījumi" kopš 1995. gada notiek decembra sākumā. Tas ir ikgadējs pasākums, kurš no neliela lasījumu vakara Andreja Upīša dzimšanas dienas atcerei ir pārtapis vairāku dienu prozas festivālā, kura laikā dažādos pasākumos ar savu jaunāko darbu vai to fragmentu lasījumiem uzstājas dažādu paaudžu Latvijas rakstnieki un viesautori no visas pasaules. 

"Prozas lasījumi" laika gaitā kļuvuši par radošu tikšanās vietu autoriem un lasītājiem, kā arī nozīmīgu atskaites punktu pašmāju rakstniecībā, ļaujot apzināties nozares nepārtrauktu attīstību un aktualitāti Latvijas kultūrtelpā. 


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!