Foto: Publicitātes foto
Pirms 90 gadiem 23. decembrī, kad "diena visīsākā un nakts ir visgarākā" dzimusi latviešu bērnu rakstniece Zenta Ērgle.

Zenta Ērgle ir dzimusi 1920. gada 23. decembrī. Pēc profesijas būdama arhitekte, 20. gs. 50. gados Zenta Ērgle pievērsās rakstniecībai un jau ar savu pirmo grāmatu "Mūsu sētas bērni" kļuva par vienu no populārākajām latviešu jaunās paaudzes rakstniecēm. Kopumā sarakstītas vairāk nekā 30 grāmatas, kas izdotas pāri par 2 miljonu eksemplāru koptirāžā. Zentas Ērgles darbi tulkoti 15 valodās. Par to, ka rakstnieci mīl un atceras arī mūsdienās liecina, gan daudzās publikācijas plašsaziņas līdzekļos, gan labvēlīgie komentāri interneta portālos, gan lielā lasītāju interese par jauniznākušajām rakstnieces grāmatām.

Savās bērnības atmiņās "Pāri gadiem bērnības zemē" rakstniece raksta — Mani vecāki iepazinās bēgļu gaitās Maskavā. Tā bijusi abpusēja mīlestība no pirmā acu skatiena. 1920. gadā abi atgriezās Rīgā. Dzimtene pārnācējus sagaidīja ar karā izpostītām rūpnīcām un bezdarbu. Šajā posta laikā, pašos Saulgriežos, kad nakts visgarākā un diena visīsākā, pasaulē uzrados es. Kad mātesmāte mani, nomazgātu un baltos autiņos satītu, pasniegusi tēvam, viņš teicis: "Nu kur tev bija jāsteidzas? Varēji vēl pagaidīt tās pāris dieniņas līdz Ziemassvētku vakaram, būtu pie vieniem pīrāgiem." Par šo steigšanos es dabūju ciest visu bērnību, dzimšanas dienā man neviens pīrāgus necepa.

Atzīmējot populārās rakstnieces Zentas Ērgles (1920—1998) jubileju, iznākusi jauna rakstnieces grāmata — iepriekš nepublicētie Zentas Ērgles bērnības atmiņu tēlojumi "Pāri gadiem bērnības zemē" ar Guntara Sietiņa ilustrācijām. Nupat arī vienā grāmatā pārizdota Zentas Ērgles slavenā triloģija — "Starp mums, meitenēm, runājot…", "Bez piecām minūtēm pieauguši" un "Nosargāt mīlestību", kurā iekļautas arī padomju laikā nepublicētās nodaļas un atjaunoti izņemtie fragmenti, un pievienota skaidrojošā vārdnīca. Izdevumu ilustrē slavenās Edgara Ozoliņa ilustrācijas.

10. decembrī LU Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkā (Rūpniecības ielā 10) tika atklātā Zentas Ērgles piemiņas izstādes "Pāri gadiem cauri dzīvei", kas būs apskatāma līdz 2011. gada 1. martam. 2011. gada februāra sākumā Rīgas Latviešu biedrībā notiks piemiņas konference par bērnu literatūras jautājumiem.

"Savos ar lielu labestību un humora izjūtu uzrakstītajos stāstos Zentai Ērglei labi izdevās attēlot to, kas bērnus interesēja, — piedzīvojumus, draudzību, nodevību, pirmo mīlestību," par populāro rakstnieci saka Baiba Sipeniece-Gavare. "Svinot savu 40 gadu jubileju, iestudējām Zentas Ērgles lugu "Starp mums, meitenēm, runājot…". Tā bija lieliska iespēja atgriezties bērnībā un jaunībā, atcerēties mūsu darbus un nedarbus, jo Zenta Ērgle bija mana un manas paaudzes kulta rakstniece šī vārda vislabākajā nozīmē, un viņas darbus varu saukt par savas bērnības mīļākajām grāmatām."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!