Ziemeļvalstu literatūras un mākslas festivāls “Les Boreales” Lejasnormandijas galvaspilsētā Kānā šogad notiek jau 13.reizi. Pirmo reizi festivālā uzaicināta piedalīties Latvija, kas noslēgs Baltijas valstu ciklu (2002.gadā festivāls iepazīstināja ar Igauniju, bet 2003.gadā – ar Lietuvu), ziņo Latvijas Jaunā teātra institūta projektu koordinatore Gundega Laiviņa.
Sākotnēji festivāls “Les Boreales” bija Ziemeļvalstu literatūras festivāls, taču pamazām tā programmā tika iekļauti arī citi mākslas veidi – vizuālā māksla, mūzika, teātris, kino. Šogad festivāls notiks no 17.līdz 27.novembrim un tā uzmanības centrā līdzās literatūrai būs mūsdienu cirks.

Latvijas programmu veidoja festivāla programmu direktors Žeroms Remī, kurš vairākkārt apmeklēja Latviju un iepazinās ar latviešu teātri, kino, mūziku, foto un video mākslu un citām jomām.

Ievadot festivālu Kānas Mākslas muzejā notiks vairākas publiskas diskusijas par latviešu kultūru un literatūru, kur līdzās franču speciālistiem piedalīsies kultūras ministre Helēna Demakova, rakstnieki Andra Neiburga, Nora Ikstena un Juris Kronbergs, tulkotāja Nadīne Vītols – Diksone (šī gada rudenī franču izdevniecība L’Archange Minotaure laidusi klajā latviešu tautasdziesmu izlasi Nadīnes Vītols – Diksones atdzejojumā), baltu valodu profesore Baiba Kangare (Stokholma).

Festivāla dienās tiks demonstrēta TV kanāla ARTE filmu programma par Latviju (t.sk. Artas Bisenieces dokumentālā filma „Rīga, 10 gadi pēc”), animācijas studiju “Rija” un “Animācijas Brigāde” filmu izlases, kā arī plaša Sergeja Eizenšteina filmu retrospekcija.

24.novembrī Augstās Dievmātes katedrālē notiks Pētera Vaska opusu “Mūzika aizlidojušiem putniem”, “Musica Adventus” un “Tālā gaisma” pirmatskaņojums. Trīs dienas pats komponists piedalīsies mēģinājumos kopā ar Lejasnormandijas orķestri un slaveno franču vijolnieku Olivjē Šarljē (Olivier Charlier).

27.novembrī elektroniskās mūzikas koncertā “Boreales Digitales” kopā ar “Opiate” (Dānija), Vladislavu Delaiju (Somija) un citiem uzstāsies Latvijas projekts “Cancel Cancer”.

Tomēr par centrālo festivāla notikumu uzskatāma Kānas universitātes izdevniecībā izdotā latviešu stāstu antoloģiju “Dzintara bālā krāsa” franču valodā. Šī antoloģija iepazīstina ar septiņām dažādu paaudžu rakstniecēm – Regīnu Ezeru, Gundegu Repši, Evu Rubeni, Noru Ikstenu, Andru Neiburgu, Ingu Ābeli un Rūtu Mežavilku. Antoloģiju sastādījusi Inta Geile sadarbībā ar Nikolā Ozano un Latvijas Literatūras centru.

Latviešu kultūras programma festivālā Les Boreales ir veiksmīgs ievads Latvijas kultūras dienām, kas 2005.gada rudenī risināsies lielākajās Francijas pilsētās.

Latvijas programmu organizē Lejasnormandijas Literatūras centrs sadarbībā ar Latvijas Literatūras centru, Latvijas vēstniecību Parīzē un Francijas Kultūras centru Rīgā. Atbalsta Kultūras ministrija un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!