Foto: Publicitātes attēls

11. septembrī plkst. 16.00, Raiņa 152. dzimšanas dienā, Raiņa un Aspazijas vasarnīcā, Jūrmalā, Jāņa Pliekšāna ielā 5/7, atklās izstādi "Rainis un Ibsens", kurā sastopsies divi dramaturgi, kas izteic sava laikmeta idejas, portālu "Delfi" informē Memoriālo muzeju apvienības pārstāvji.

Pagājušajā gadā durvis vēra Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta programmas "Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana" ietvaros atjaunotie Raiņa un Aspazijas muzeji. Šogad, 11. septembrī plkst. 16.00 Raiņa un Aspazijas vasarnīcā tiks atklāta izstāde "Rainis un Ibsens", kas vēsta par izcilā norvēģu dramaturga ietekmi Raiņa dzīves un daiļrades gaitās un dažiem nozīmīgiem Latvijas mākslas notikumiem, kurus raisījusi Henrika Ibsena daiļrade.

Henrika Ibsena loma Raiņa dzīvē ir īpaša. Dzejnieka tapšanas posmā tieši Ibsena personības iespaids dziļi ietekmē Raini. Izsūtījumā Slobodskā viņš pārtulkoja Ibsena lugu "Svētki Solhaugā". Vēlākajos gados, veidojot savu drāmas teoriju, Rainis vienmēr atgriezies pie Ibsena kā svarīga atskaites punkta. Raiņa un Aspazijas personiskajā bibliotēkā glabājas daudzi Ibsena darbu izdevumi ar dzejnieka piezīmēm.

Nozīmīgs notikums ir dzejnieka brauciens uz Norvēģiju 1928. gada pavasarī. Rainis ir Latvijas pārstāvis Ibsena simtgades svinībās Oslo un Bergenā. Viņa portrets pie Ibsena kapa kā cieņas apliecinājums Norvēģijai un viņas dižajam dramaturgam parādās daudzos Eiropas laikrakstos.

Rakstniecības un mūzikas muzeja krājumā glabājas plašs materiālu klāsts par Ibsena darbu iestudējumiem Latvijas teātros. To starpā izceļas Ilmāra Blumberga veidotā scenogrāfija izrādēm "Brands" (režisors Arnolds Liniņš, Dailes teātris) un "Pērs Gints" (režisors Ādolfs Šapiro, Jaunatnes teātris). Izstādē skatāmas plakātu un dekorāciju skices, kā arī fotoattēli no šiem izcilajiem notikumiem Latvijas teātru dzīvē 20. gadsimta 70. gados.

Izstādes autore – Astrīda Cīrule. Mākslinieks – Ints Sedlenieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!