Foto: Nordik.lv
Apgādā ”Nordik” iznācis jauns latviešu rakstnieces Ilzes Indrānes (1927.) stāstu krājums "Divpadsmit logi".

Kā teic pati rakstniece, ”Divpadsmit logi” ir divpadsmit neuzrakstīto romānu fragmenti - izirušas lapas ar atvainošanas un piedošanas lūgumu pieminētajiem un vārdos sauktajiem par uzrakstīto un noklusēto.

”Priecāšos arī par lasītāju, kurš lappusēs notvers vien raibas miniatūras no ”Baso kāju” laika vai pavalkātus astesgalus no žurnālista dienasgrāmatas. Logi blāzmo sveču, skalu, jāņtārpiņu gaismā,” raksta pati autore.

Ilzes Indrānes sarakstītās grāmatas - romānus, stāstus un lugas, joprojām lasa dažādu paaudžu cilvēki. Teju jau pusgadsimtu tās ir bibliotēkās un daudzu ģimeņu grāmatu plauktā. Vecāka gadagājuma lasītāji tās nodod mantojumā jaunajiem – tā par Ilzi Indrāni raksta jaunā stāstu krājuma izdevēji, uzsverot, ka Indrānes darbus vieno mūsu Latvijas cilvēku sajūtas – ”no skolas gadu priekpilnās jūsmas, jaunības gadu degsmes, piemēram, 1963. gada darbs ”Lazdu laipa”, no jūtu brieduma un vilšanās sāpēm, līdz sarunām par tēva mājām, smeldzīgām un dedzinošām pagātnes atmiņām”.

”Indrāne raksta par mīlestību uz Tēvzemi, par cilvēku likteņiem vēsturisku notikumu krustcelēs un skaudrām atziņām mūža novakarē. (”Dievsunīši”, 2007). Autores stāstos ir cilvēki ar piegružotām dvēselēm, uz ārējiem labumiem tendēti un tādi, kuri ”ar saknēm zemē, ar galotni debesīs”, kā autore pati,” raksta apgāda ”Nordik” pārstāvji.

Ilze Indrāne, īstajā vārdā Undīne Jātniece, dzimusi 1927. gada 23. aprīlī ir latviešu rakstniece un pedagoģe, kura latviešu lasītājiem pazīstama jau kopš 1960. gadiem. Pazīstamākais Ilzes Indrānes darbs ir 1963. gadā izdotais romāns ”Lazdu laipa”, populārāko darbu vidū ir arī romāni "Cepure ar kastaņiem (1966), "Ūdensnesējs" (1971), ”Zemesvēzi dzirdēt” (1984). Indrānes darbu vidū ir arī lugas, stāsti un grāmatas bērniem.

Indrāne saņēmusi Latvijas PSR Valsts prēmiju par romāniem ”Lazdu laipa” un ”Zemesvēzi dzirdēt”, kā arī Eduarda Veidenbauma prēmiju. 1974. gadā Indrānei piešķirts Latvijas PSR Nopelniem bagātās kultūras darbinieces nosaukums.

2012. gadā rakstnieces devums latviešu literatūrā novērtēts ar augstāko balvu – Triju Zvaigžņu ordeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!