Foto: LETA/publicitātes foto

Latviešu mākslinieks Reinis Pētersons un māksliniece Anita Paegle ir to bērnu grāmatu autoru un ilustratoru vidū, kas izvirzīti 2017. gada Astridas Lindgrēnes memoriālajai balvai (ALMA), liecina informācija balvas mājaslapā. Astridas Lindgrēnes memoriālā balva ir pasaulē ievērojamākais apbalvojums bērnu literatūrā.

Balvai kopā izvirzīti 226 kanditādi no 60 valstīm, Frankfurtes grāmatu tirgū paziņoja balvas žūrijas priekšsēdētāja – profesore Būela Vestina.

"Žūrija nepacietīgi gaida iespēju uzzināt vairāk par katru no autoriem. Nominantu saraksts ir īsta zelta bedre ikvienam, kurš interesējas par bērnu literatūru pasaulē. Es ceru, ka tas izplatīsies un to izmantos visās situācijas, kas saistās ar lasīšanu un stāstu stāstīšanu," gadatirgū sacīja Vestina.

Balvas saņēmēju žūrija paziņos 2017. gada 4. aprīlī Stokholmas Nacionālajā bibliotēkā, paziņojumu tiešraidē translēs arī Boloņas grāmatu tirgū. Līdz šim jau pasniegtas sešpadsmit Astridas Lindgrēnes memoriālā balvas.

ALMA ir naudas izteiksmē lielākā balva pasaulē, kas tiek piešķirta par mūža devumu bērnu un jauniešu literatūras jomā rakstniekiem, grāmatu ilustratoriem, pasaku teicējiem un tiem, kuru nopelnus aktīvas lasīšanas popularizēšanā atzinusi ekspertu komisija. Iepriekš no Latvijas nozīmīgajai bērnu literatūras balvai bijis izvirzīts Imants Ziedonis, kā arī Juris Zvirgzdiņš.

Reinis Pētersons ir latviešu mākslinieks, kurš vienlīdz pārliecinoši strādā ne tikai ilustrācijā, bet arī animācijā, 2012. gadā kļuvis gan par "Zelta Ābeles", gan Jāņa Baltvilka un "Lielā Kristapa" balvu laureātu.

Anita Paegle, kura ilustrē bērnu grāmatas kopš 1981. gada, saņēmusi vairākas Jāņa Baltvilka balvas, Indriķa Zeberiņa prēmiju, grāmatniecības balvu "Zelta ābele". Bijusi nominēta prestižajai Hansa Kristiana Andersena balvai. Viņas veidotos zīmējumu atpazīst jau vairākas lasītāju paaudzes. Māksliniece ir diziana autore 2015. gadā Latvijas Bankas izlaistajai piemiņas monētai "Pieci kaķi".

Reinis Pētersons un Anita Paegle tika nominēti prestižajai Lindgrēnas balvai arī 2012. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!