Foto: Jana Šakare
Laikā no 21. līdz 23. septembrim Latvijā viesojas starptautiski pazīstamo Lielbritānijas izdevniecību "Parthian Books", "Profile Books", "Firefly Books", "Book Island" un "Arc Publishing" pārstāvji, lai apzinātu potenciāli eksportspējīgākos latviešu autoru literāros darbus tulkošanai un izdošanai angļu valodā.

Vizītes laikā Lielbritānijas izdevēji tiks iepazīstināti ar situāciju Latvijas grāmatniecības nozarē, tostarp pieejamo finansējumu izdošanas atbalstam, kā arī spilgtākajiem prozas, dzejas un bērnu literatūras darbiem. Par aktualitātēm viesus informēs apgāda "Jānis Roze" izpilddirektore un "Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas" valdes priekšsēdētāja Renāte Punka, "Latvijas Rakstnieku savienības" Izdevēju un tulkotāju atbalsta programmu koordinatore Jeļena Budanceva, Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomes prezidente un LU profesore Ilze Stikāne un bērnu grāmatu ilustratore un LMA pasniedzēja Rūta Briede. Vizītes ietvaros tiek organizētas individuālas tikšanās ar Latvijas izdevniecībām "Neputns", "Pētergailis", "Valters un Rapa", "Jumava", "Zvaigzne ABC", "Liels un mazs", "Mansards" un tekstgrupu "Orbīta", kā arī Latvijas literatūras aģentiem Vili Kasimu, Džeidu Vilu un Žaneti Vēveri-Paskvalini.

"Mēs mēģinām savest kopā tādas izdevniecības, kuras potenciāli spēj runāt "vienā valodā". Uz Latviju aicinām dažādu profilu izdevējus, sākot no lielām un beidzot ar mazām nišas izdevniecībām. Ir svarīgi, lai mēs spētu piedāvāt darbus, kas interesē tieši konkrēto izdevniecību un sakrīt ar tās vērtībām," pastāstīja "Latvian Literature" platformas vadītāja Inga Bodnarjuka-Mrazauskas.

Lielbritānijas izdevēju vizītes tiek rīkotas Latvijas dalības Londonas grāmatu tirgū 2018. gadā ietvaros, kad Baltijas valstis būs goda viesu statusā. Gatavošanās šim notikumam noris jau šobrīd, strādājot pie Latvijas grāmatu tulkojumiem angļu valodā un veidojot mūsu kultūras programmas piedāvājumu Londonā un citviet Lielbritānijā.

Līdz ar izdevējiem Latviju apmeklēs arī Britu padomes (British Council) pārstāve Harieta Viljamsa (Harriet Williams), kas ir atbildīga par kultūras programmas izpildi Londonas grāmatu tirgus laikā. Viljamsa tiksies ar platformas "Latvian Literature" koordinatoriem, Latvijas valsts simtgades biroju un Britu padomes pārstāvjiem Latvijā, lai palīdzētu praktiski sagatavoties dalībai Londonas grāmatu tirgū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!