Prezidente Karaliskajā botāniskajā dārzā. The President at the Royal Botanic Gardens. Pētergailis, 2006.
Vērtējums:

Pagājušā gada nogalē izdevniecība "Pētergailis" sagādāja fantastisku iespēju visiem, kuri grasījās kādam no saviem radiem vai draugiem uz svētkiem dāvināt ko no grāmatu pasaules jaunumiem. Grāmata "Prezidente Karaliskajā botāniskajā dārzā" bija absolūts favorīts iespējamo pirkumu gūzmā tiem, kuriem nav vienaldzīga fotogrāfija un Latvijas prezidente. Ar nožēlu gan jāatzīst, ka neredzēju šo ūnikumu nevienā grāmatu topā, bet tas negrauj manu vēlmi šo fotogrāfes Anitas Rožkalnes un dizaina autores Ingunas Cepītes veikumu atzīt par vienu no izcilātākajiem notikumiem 2006.gada grāmatniecībā.

Atļaušos nocitēt grāmatā pieejamo paskaidrojošo informāciju, lai saturiskā aina būtu pilnīgāka: "Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga oficiālās vizītes laikā Lielbritānijā 2006.gada jūlijā ne vien tikās ar karalieni, Viņas majestāti Elizabeti II, premjerministru Toniju Blēru un apmeklēja Kembridžas universitāti un Britu bibliotēku, bet arī veldzējās brīnišķīgajā un pārsteidzošajā dabā, apmeklējot Karalisko botānisko dārzu". Šis pats teksts par veldzēšanos izlasāms arī angļu valodā. Tas liek cerēt un ticēt, ka pārsteidzošais mākslas darbs tiek vai tiks pārdots arī ārpus Latvijas valsts robežām. Kā nekā grāmata viegli uztverama: to spēj lietot gan bērni, gan cilvēki ar domāšanas traucējumiem.

Princips ir visai atjautīgs. Anita Rožkalne ir sabildējusi prezidenti un dažādu puķu un auga fragmentus. Tad Inguna Cepīte izdomājusi dizainu: lapas atvēruma kreisajā pusē iemontēts melnbalts, bet labajā pusē krāsains puķes vai auga attēls, uz kura augšējā malā vēl uzlikts melnbalts prezidentes portrets. Šķiet, ka prezidentes portreta mīmika ir rūpīgi piemeklēts ziedu un augu izskatam. Mani kā latvieti gan nedaudz apbēdina fakts, ka nevis krāsainās, bet gan melnbaltās lapas pusē ir paraksts latviešu valodā "Prezidente Karaliskajā botāniskajā dārzā". Man jau būtu gribējies parakstu latviešu valodā lasīt zem krāsainā attēla, bet ko nu tur, mūsu prezidente taču ir pasaules mēroga cilvēks. Par to liecina arī fakts, ka neviens no attēlos redzamajiem augiem un puķēm tā arī vārdā nav dēvēts. Ko nu tur – tā taču niecība, salīdzinot ar Vairas Vīķes-Freibergas unikalitāti.

Pirms pāris mēnešiem internetā lasīju, ka no Lielbritānijas karaliskajiem apartamentiem tieši 2006.gada jūlijā esot pazudušas vērtīgas Viņas majestātes Elizabetes II kleitas un piecas somiņas. Cik atceros, tad nelieši melsa, ka pie vainas varētu būt bijušas kundzes no Latvijas delegācijas. Bet tas ir visneģēlīgākais apmelojums. Tāpēc izdevniecības "Pētergaiļa" izdotā grāmata ir ne tikai unikāla tās mākslinieciskajā risinājumā un izpildījumā, bet arīdzan centienos veidot mūsu prezidentei alibi. Cik izdevies ir alibi taisīšanas mēģinājums, par to gan grūti spriest. Redzamajos portretos prezidente ir fotografēta telpās un teju katrā bildē viņai ir cits apģērbs. Tomēr ir divi kopskati, kas ļauj noticēt, ka prezidente patiešām ir veldzējusies Karaliskajā botāniskajā dārzā. Bet lai nu par to spriež citi.

Kā melš zinātāji, tad izdevniecība "Pētergailis" ar šo grāmatu ir iecerējusi aizsākt veselu sēriju. Turpinājumā gaidāma grāmata "Prezidente Rīgas Zooloģiskajā dārzā". Es no savas puses ieteiktu grāmatu "Kardināls Jānis Pujāts mežā", kurā uz milzīga zaķa, brieža, cūkas un citu dzīvnieku fotogrāfijas varētu uzkombinēt skaistus kardināla portretus. Nu ko, lai izdevniecībai veicas! Jo rādās, ka šī varētu būt pareizā lieta, kurā ieguldīt naudu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!