Rakstniecības un mūzikas muzejā, trešdien, 23. janvārī, plkst. 17:30 notiks pasākums "Rūdolfam Blaumanim – 18". Sarunas mērķis ir paskatīties uz Blaumaņa radīto kā joprojām dzīvu un interpretācijās attīstāmu vērtību, kas palīdz izprast cilvēka dzīves problemātiku arī 21. gadsimtā, portālu "Delfi" informē muzeja pārstāvji.

Sarunā par mūžam jauno un aktuālo Blaumani piedalīsies dažādu jomu jaunie profesionāļi. Režisors Valters Sīlis tikko kā Nacionālajā teātrī iestudējis savu "Indrānu" versiju. Sarunā varēs noskairot, kas režisoram, kurš līdz šim iestudējis tikai mūsdienu dramaturģiju, licis pievērsties Blaumaņa lugai, kura turklāt pēdējo gadu laikā jau iestudēta trīs dažādās versijās?

Sarunā piedalīsies arī dramaturģe Rasa Bugavičute, kura pagājušajā rudenī dramatizēja Blaumaņa noveli "Purva bridējs", bet šobrīd kopā ar režisoru Elmāru Seņkovu strādā "Raudupietes" mēģinājumos Valmieras drāmas teātrī; turklāt šajā iestudējumā piedalās arī vidusskolēni. Tiks meklētas atbildes uz jautājumiem, vai un ko no Blaumaņa dramaturģijas var mācīties mūsdienu dramaturgi? Kā attaisnojas topošās izrādes "Raudupiete" mērķis pētīt, kā savijas abi skatu punkti – mūsdienu teātrī rādītais un skolās mācītais?

Trešā sarunas dalībieka, žurnāla "Latvju Teksti" galvenā redaktora un literatūrzinātnieka Jāņa Ozoliņa Jāņa Ozoliņa galvenā pētījumu tēma ir mūsdienu Latvijas īsproza. Vai tajā joprojām iespējams atrast Blaumaņa ietekmes? Ozoliņš vairākus gadus strādājis arī par literatūras un kultūras vēstures skolotāju mazākumtautību skolā. Cik aktuāla Blaumaņa daiļrade bija viņa audzēkņiem?

Sarunu vadīs Maija Treile, RMM.

Pasākumi Rakstniecības un mūzikas muzejā (Rīgā, Pils laukumā 2) notiek katru trešdienu plkst. 17:30. Sarīkojuma laikā (no plkst. 17:30 līdz 19:00) bērniem būs iespēja piedalīties izglītojošā muzeja nodarbībā.
Ieejas maksa sarīkojumā – 1,50 lati; pensionāriem, studentiem un skolēniem – lētāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!