Foto: Reuters//Scanpix/LETA

Vārda brīvība Rietumos šobrīd piedzīvo vislielākos draudus, visā viņa dzīves laikā, brīdinājis britu rakstnieks Salmans Rušdi.

Rušdi ar videouzrunu uzstājās Britu grāmatu balvas pasniegšanas ceremonijā, kurā viņam tika pasniegta balva par ieguldījumu vārda brīvības aizstāvībā.

Pasākuma organizatori balvu piešķir par "autoru, izdevēju un grāmatu tirgotāju apņēmību stāties pretī neiecietībai, neskatoties uz draudiem".

"Mēs dzīvojam laikā, kad vārda brīvība, izdevējdarbības brīvība , manuprāt, nekad iepriekš manas dzīves laikā Rietumos nav bijusi tik apdraudēta," uzrunā atzina Indijā dzimušais rakstnieks.

"Tagad, esot ASV, man jānoraugās uz ārkārtēju uzbrukumu bibliotēkām un bērnu grāmatām skolās," norādīja rakstnieks, paužot satraukumu par uzbrukumu pašai bibliotēkas idejai. "Mums tas ir skaidri jāapzinās un stingi pret to jācīnās."

Rušdi kritizēja arī izdevējus, kuri gadu desmitiem senas grāmatas mēģina pielāgot mūsdienu politkorektajiem priekšstatiem, piemēram, izņemot teksta fragmentus vai pārrakstot tekstus bērnu grāmatu autora Roalda Dāla un Džeimsa Bonda radītāja Iana Fleminga darbos.

Viņaprāt, izdevējiem ir jāļauj grāmatām "pie mums atnākt no sava laika un būt savā laikā".

"Ja to grūti pieņemt, nelasiet to, lasiet citu grāmatu," aicināja Rušdi.

75 gadus vecais Rušdi izskatījās tievāks nekā pirms uzbrukuma, ko viņš piedzīvoja pirms deviņiem mēnešiem.

Viņam bija brilles ar vienu tonētu lēcu, jo pēc tam, kad pērn augustā uzbrucējs ar nazi pasākumā ASV Ņujorkas štatā rakstnieku smagi savainoja, viņš zaudēja redzi labajā acī, kā arī guva nervu bojājumus rokā.

Aizdomās par uzbrukumu aizturētais Hadi Matars savu vainu apsūdzībās par uzbrukumu un slepkavības mēģinājumu noliedz.

Rušdi 1988. gada romāns "Sātaniskās vārsmas", kas, tāpat kā daudzi citi rakstnieka sacerējumi, lasāms arī latviešu valodā, daļā musulmaņu izsauca milzu sašutumu, jo, viņuprāt, tas bija zaimojošs pret pravieti Muhamedu.

Toreizējais Irānas augstākais vadītājs ajatolla Homeinī izdeva fatvu par Rušdi nogalināšanu. Par rakstnieka galvu islāmisti izsludināja atlīdzību, kas joprojām ir spēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!