Pirmdien, 27. februārī “Literatūras Gada balvas 2005” žūrijas komisija 13 locekļu sastāvā izvērtēja 74 aizvadītā gada labākās grāmatas, ko konkursam pieteica izdevniecības, preses izdevumu redakcijas, augstskolas un citas kultūras institūcijas, portālu "Delfi" informēja Latvijas Rakstnieku savienība.
“Literatūras Gada balvas 2005” laureāti ir:


  • dzejā – dzejnieku apvienība “Orbita” par multimediālu dzejas krājumu ‘Orbita 4 Dzeja, Mūzika, Video’;
  • prozā – Jānis Einfelds par grāmatu ‘Neļaudis’ (Dienas Grāmata, 2005);
  • literatūrā bērniem – Juris Zvirgzdiņš par grāmatām ‘Franklina cepure’ (“Pētergailis”, 2005) un ‘Tobiass dodas pasaulē’ (“Garā pupa”, 2005);
  • literatūrzinātnē un literatūrkritikā – Māra Grudule par pētījumu ‘Vācbaltiešu literatūa’ (1890 – 1939), kas ietverts grāmatā ‘Vācu literatūra un Latvija 1890 – 1945’ (“Zinātne”, 2005);
  • atdzejā – Uldis Bērziņš par grāmatu ‘Slavinājumi’ (“Zinātne”, 2005);
  • tulkošanā – Inga Mežaraupa par tulkoto Pētera Hēga grāmatu ‘Divdesmitā gadsimta sapņu vēsture’ (“Atēna”, 2005).

Par gada spilgtāko debiju atzīta jaunā dramaturga Arta Kaugera luga ‘Artis klusē, Alise klusē’ (“Teātra Vēstnesis”, 2005. g. Nr. 3).

Piešķirtas arī balvas par mūža ieguldījumu literatūrā un tulkošanā. Šogad balvu par mūža ieguldījumu saņem Roalds Dobrovenskis un lietuviešu tulkotājs Vladas Braziūnas.

Grāmatas vērtēt tika aicināti Ēriks Hānbergs, Marta Grēviņa-Dziļuma, Ieva Kolmane, Dainis Grīnvalds, Dace Meiere, Lita Silova, Jānis Zālītis, Anita Rožkalne, Maima Grīnberga-Preisa, Ronalds Briedis, Knuts Skujenieks un Margita Gūtmane.

“Literatūras Gada balvas 2005” svinīgā apbalvošanas ceremonija notiks 2006. gada 1. aprīlī Majoru kultūras namā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!