Foto: DELFI

Līdz ar rudens festivālu sezonu ceturtdien, 5. septembrī, 49. reizi sācies arī starptautiskais festivāls "Dzejas dienas", kas šogad notiks līdz 15.septembrim, informē festivāla "Dzejas dienas" mediju koordinatore Laura Leimane.

Festivāla laikā dzejas mīļotāji tiek aicināti atkal tikties ar sev iemīļotiem autoriem, iepazīt jaunos dzejdarus, kā arī uzklausīt ārvalstu viesus. Līdz ar dzejas dienu atklāšanu esam sagatavojuši arī festivāla programmu, ar kuru iespējams iepazīties šeit.

Piektdien, 6.septembrī, dienasgaismu ieraudzīs kārtējais dzejas disks, kam šoreiz dots nosaukums "Robežstūmējs". Diskā pašu autoru izpildījumā iekļauti Ronalda Brieža, Arvja Vigula, Henrika Eliasa Zēgnera, Ingas Gailes, Sergerja Timofejeva un Valta Ernštreita dzejoļi. Kompaktdisks kalpo kā sava veida laikmeta liecinieks, fiksējot aktuālo dzejnieku balsis un darbus.

Raiņa dzimšanas dienā, 11.septembrī, kultūras vasarnīcā "Esplanāde 2014" notiks Latviešu dzejas maratons, kurā uzstāsies dažādu paaudžu dzejnieki. Savukārt 10.septembrī turpat notiks ārvalstu viesu lasījumi "Kaimiņi trokšņo".

Jaunas vēsmas Latvijas dzejas laukā šogad ienesīs astoņi ārvalstu viesi. Būs iespēja klātienē satikt vācu dzejnieku Bjernu Kūligu, kuram Latvijā šogad izdots dzejas krājums. Dzejas dienās atkārtoti atgriežas japāņu dzejniece Mari Konno, šoreiz kopā ar saviem domubiedriem, piedāvājot dzejas un mūzikas performanci "Durvis zvaigžņveida".

Sadarbībā ar Amerikas vēstniecību Latvijā festivālā viesosies dzejnieks un Simona Gugenheima Fonda prezidents Edvards Hiršs. Viņš Latvijā plāno uzstāties ar lasījumiem, kā arī piedāvās dzejas meistardarbnīcu Jāņa Akuratera muzejā. Savukārt kultūras profesionāļi ir aicināti uz Hirša publisko lekciju par filantropijas attīstību un atbalstu kultūrai Amerikas Savienotajās Valstīs.

Lasījumos "Ziemeļi-Dienvidi" satiksies katalāņu dzejnieks Čema Martiness un Zvjads Ratiani no Gruzijas. Vēl Dzejas dienās būs iespēja ieklausīties Balkānu dzejdaru veikumā - festivālā piedalīsies Serbijas pārstāvis Milans Dobričičs un dzejniece Dragana Tripkoveca no Melnkalnes. Ar vairākiem lasījumiem uzstāsies dzejnieks Amirs Ors no Izraēlas.

""Dzejas dienas" ir sevi pierādījušas kā tradīcijām bagāts festivāls, piedāvājot daudzu iemīļotus pasākumus - klasisku dzejas vakaru, ceļojumu ar dzejniekiem, kura maršrutā šogad ir Maskavas forštate, jauno latviešu dzejnieku lasījumus, Literārās Akadēmijas dzejas meistardarbnīcu dalībnieku lasījumus un daudzus citus pasākumus," norāda Leimane.

Pie festivāla jaunumiem tiek minētas dzejnieku un repotāju sacīkstes Rakstniecības un mūzikas muzejā, vairāku apvienības "Orbīta" veidotās Rīgas dzejas kartes mākslas darbu atklāšana, dzejas performance "Mūsu dienu skaņu celiņš".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!