Foto: AP/Scanpix
Britu vēsturniece Sofija Džeksone sarakstījusi jaunu grāmatu par "īsto Džeimsu Bondu" jeb slavenā aģenta 007 prototipu Edvardu Ieo-Tomasu, raksta ārvalstu prese.

Tomass Otrā pasaules kara laikā darbojās kā slepenais aģents ar segvārdu "Baltais trusis".

Džeksones grāmatai dots nosaukums "Baltais Čērčila trusis: Īstais Džeimsa Bonda stāsts""("Churchill's White Rabbit: The True Story of a Real-Life James Bond").

Kā noskaidrojusi britu vēsturniece, Džeimsa Bonda autors Jans Flemings bijis pazīstams ar Tomasu un labi pārzinājis viņa dzīvesstāstu. Ieo-Tomass daudzkārt bija pierādījis sevi kā bezbailīgu izlūku Otrā pasaules kara laikā, turklāt spējis izbēgt no Buhenvaldes koncertrācijas nometnes. Tāpat kā Flemings, arī Tomass dienēja kā izlūks.

Pēc Džeksones atrastajiem aprakstiem, Ieo-Tomasam tāpat kā Bondam bijusi liela piekrišana sieviešu vidū, un viņš vairākkārt izdzīvojis šķietami neiespējamu izlūkdienesta operāciju laikā. "Baltais trusis" Otrā pasaules kara laikā trīs reizes ar izpletni nolaidies nacistu okupētajā Francijā. Par vienu no šīm operācijām Ieo-Tomass personīgi atskaitījies Vinstonam Čērčilam. Arī epizode no filmas "From Russia With Love", kur Bonds vilciena restorānvagonā pusdieno pie viena galda ar ienaidnieka aģentu ir reāls stāsts no Ieo-Tomasa dzīves.

Tomēr Edvards Ieo-Tomass nav pirmais, kurš tiek uzskatīts par aģenta 007 iesvesmotāju. Par vienu no galvenajiem leģendārā tēla prototipiem nereti uzskata pašu Ianu Flemingu, kurš savam radītajam varonim devis savu dienesta pakāpi, acu krāsu, kaislību uz kafiju, cigaretēm, galvenās rakstura īpašības un citas nianses.

Jau ziņots, ka jaunākā Džeimsa Bonda filma "Skyfall" uz lielajiem ekrāniem nonāks 2012. gada oktobrī.

"Skyfall" režisors ir Sems Mendess ("Amerikāņu skaistums", "Nolādētais ceļš"). Tāpat kā iepriekšējās divās filmās aģentu 007 atveidos Daniels Kreigs. Tāpat filmā būs redzami aktieri Havjers Bardems, Džūdija Denča un Berenisa Marlo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!