Foto: Dienas Grāmata
Izdevniecība "Dienas Grāmata" izdevusi literatūrzinātnieka Jāņa Zālīša monogrāfiju par dzejnieku Jāni Ziemeļnieku (1897–1930) "Kam puķe zied..". Šī ir pirmā monogrāfija sērijā "Es esmu", kas veltīta 13 ievērojamiem latviešu rakstniekiem. Grāmatas vizuālo noformējumu veidojis Jānis Esītis.

"Jānis Zālītis ir "literatūrvēsturnieks no Dieva". Viņš zina apbrīnojami daudz, rok dziļi un pārredz plašas, mazapgūtas pētnieciskas teritorijas. Nule pabeigtā monogrāfija par Jāni Ziemeļnieku pārliecinoši izgaismo vēl vienu autora talantu – spēju savus pētnieciskos atklājumus popularizēt nesamāksloti, intriģējoši un asprātīgi. Gan Ziemeļnieka laika – pērnā gadsimta 20. gadu – literārajā dzīvē, gan tās aizkulisēs pētnieks orientējas perfekti, un viņa apjomīgais darbs līdzinās saistošā formā sarakstītai literatūrvēsturiskai enciklopēdijai, kurā vieta dāsni atvēlēta visam un visiem, kam vien bijusi jelkāda nozīme latviešu "mīlas un sāpju dzejnieka" īsajā, traģiskas nolemtības apzīmogotajā ceļā uz mūžību," par izdoto monogrāfiju atklāj pētniece Gundega Grīnuma.

Jānis Zālītis (1951) ir literatūrvēsturnieks, filoloģijas doktors, piedalījies Raiņa Kopotu rakstu akadēmiskā izdevuma un Imanta Ziedoņa Rakstu sagatavošanā, līdzautors enciklopēdiskajai vārdnīcai "Latviešu rakstniecība biogrāfijās". Rakstījis par Ļeva Tolstoja, Raiņa, Aspazijas, Austras Skujiņas, Riharda Valdesa, Valdemāra Kārkliņa, Andrieva Niedras, Jāņa Sudrabkalna un citu literātu daiļrades un biogrāfijas jautājumiem; avīzē "Laiks" (2004—2005) publicēta monogrāfiska apcere "Pasaule uz spārna jeb Grāmatu draugs Helmars Rudzītis". Rakstnieku savienības biedrs kopš 2001. gada.

Jānim Ziemeļniekam veltītais romāns "Krauklis" iznāca 2020. gadā, tā autors ir Andris Zeibots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!