Foto: Publicitātes attēli
Turpmāk reizi mēnesī sestdienu rītos visiem interesentiem būs iespēja iepazīt Siguldas novada literātus pasākumu ciklā "Rīts ar literatūrzinātnieku", portālu "Delfi" informēja pasākumu Tie būs astoņi literatūrzinātnieku stāsti par Siguldas novada literatūras vērtībām. Pirmais pasākums notiks jau 19. februārī plkst. 11.00 Inciema tornī, kurā nupat atklāta Anšlavam Eglītim veltīta ekspozīcija.

"Rīts ar literatūrzinātnieku" gaitā Siguldas Devons sadarbībā ar LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētniekiem soli pa solim jeb pagastu pa pagastam iepazīstinās ar personībām, notikumiem, parādībām literatūrā, kas raksturīgas Siguldas novadam. "Uzzināsim par to, kādas intrigas slēpjas aiz krāsainajiem Kārļa Cilinska lubu romānu vākiem, kādi bija likteņi Lēdurgas skolas pārziņa Mora trīs talantīgajiem bērniem, kāda mēroga personība slēpjas aiz segvārda Kārlis Dzelzs, kā Mālpils mācītājs vakcinēja pret bakām savu draudzi un daudz ko citu tikpat aizraujošu," stāsta institūta direktore Eva Eglāja-Kristsone.

Pirmais "Rīts ar literatūrzinātnieku" notiks 19. februārī, sestdienā, plkst. 11.00 Inciema tornī. Ciklu atklās Evas Eglājas-Kristsones stāsts par Marijas Stalbovas-Eglītes, Anšlava Eglīša mātes, dienasgrāmatām. Latvijas kultūrvēsturē Marija Eglīte ir īpaša vairākos aspektos – kā erudīta pedagoģe, viena no tolaik retajām ģimnāziju absolventēm starp latvietēm, tulkotāja no franču valodas, Cesvaines apkārtnē pazīstamās Stalbovu dzimtas pēctece, dzīvesbiedre dzejniekam un rakstniekam Viktoram Eglītim, mūza un pielūgtā komponistam Emīlam Dārziņam, dzejniekiem Edvartam Virzam, Valdemāram Dambergam, Kārlim Jēkabsonam, māte rakstniekam Anšlavam Eglītim un pedagogam, pianistam Vidvudam Eglītim.

Turpmāk reizi mēnesī dažādās novada vietās dzirdēsim LU LFMI pētniekus Zitu Kārklu, Paulu Daiju, Māru Gruduli, Ingunu Dauksti-Silasproģi, Ievu E. Kalniņu, kā arī literatūrzinātnieku Viesturu Vecgrāvi. "Rītu ar literatūrzinātniekiem" noslēgs mūsdienu autoru lasījumi Siguldas Jaunajā pilī.

"Rīts ar literatūrzinātnieku" būs redzams arī tiešraidē "Siguldas Devons" Facebook lapā. Klātienē pasākumu būs iespēja apmeklēt uzrādot sadarbspējīgu Covid-19 vakcinācijas vai izslimošanas sertifikātu kopā ar personu apliecinošu dokumentu (pase vai ID karte). Ieeja pasākumu ciklā ir bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!