Foto: Arhīva foto

Skotijas parlamenta deputāts Alekss Džounstouns nācis klajā ar priekšlikumu reabilitēt mūsdienu iedzīvotāju acīs 11. gadsimta skotu karaļa Makbeta labo slavu, kurš, pateicoties Viljama Šekspīra lugai "Makbets", pazīstams kā nežēlīgs tirāns, raksta "The Guardian".

Šekspīrs Makbetu rāda kā bezprāti, kura rokās nonākusi vara, un, pēc Džounstouna domām, īstajam karalim Makbetam ar lugas varoni ir tikpat maz kopīga kā angļu karalim Ričardam III ar tāda paša nosaukuma Šekspīra lugu.

Jau ziņots, ka nesen tika atrastas un identificētas karaļa Ričarda III mirstīgās atliekas. Izrakumi tika uzsākti jau 2012. gada septembrī pēc "Ričarda III biedrības" iniciatīvas. Biedrības pārstāvji ir pārliecināti, ka Šekspīra lugā atveidotais karaļa nežēlīgums nav ģenētiski pierādīts un ir uzskatāms par māksliniecisku izdomājumu, kas nomelno karaļa slavu.

Tieši diskusija par Ričarda III personību mudinājusi skotu politiķi sākt arī Makbeta reabilitācijas kampaņu. Džonstons jau apspriešanai Skotijas parlamentam piedāvājis plānu, kā celt senā skotu karaļa labo slavu.

Viņš norāda, ka Šekspīrs savu lugu sarakstījis 550 gadus pēc īstā Makbeta nāves un, iespējams, par Makbeta prototipu kļuvis Skotijas un Anglijas karalis Džeimss I, kurš ap lugas rakstīšanas bija nācis pie varas pēc karalienes Elizabetes I. Taču tikpat labi luga ir neveiksmīga vēstures faktu interpretācija. Tāpēc Džounstouns piedāvā publiski atzīt ka Makbeta tēls Šekspīra lugā ir stipri izmainīts un visiem spēkiem censties atjaunot vēsturisko taisnīgumu.

"Mūsu mērķis nav noniecināt Šekspīra darbu, bet iemācīt cilvēkiem atšķirt izdomātus vesturiskus personāžus no reāliem cilvēkiem," skaidro Džounstouns.

Viņa reabilitācijas plānā ietilpst arī ekskursijas pa vēsturiskām, ar karali Makbetu saistītām vietām, kā arī lekcijas un publikācijas par Makbeta dzīves gājumu un Viduslaiku sabiedrību un tās tikumiem. Pēc deputāta domām, Makbets pārvaldīja Skotiju veiksmīgi un bijis tautā cienīts karalis.

Skotijas karalis Makbets tronī kāpa 1040. gadā un valdīja līdz 1057. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!