Foto: EPA/Scanpix/LETA
Starptautiskā Bukera balva piešķirta bulgāru rakstniekam Georgijam Gospodinovam un tulkotājai Andželai Rodelai par romānu "Laika patvertne" ("Времеубежище" oriģinālā, "Time Shelter" angļu valodas versijā), pavēstīja žūrija.

Šī ir pirmā reize, kad prestižo apbalvojumu saņem bulgāru autora darbs.

Ar Starptautisko Bukera prēmiju tiek godalgoti visā pasaulē izdoti beletristikas darbi, kas ir tulkoti angļu valodā. 50 000 sterliņu mārciņu (57 000 eiro) lielā godalga vienlīdzīgās daļās tiek sadalīta autora un tulkotāja starpā.

Gospodinova romāns vēsta par klīnikas atvēršanu cilvēkiem, kas sirgst ar Alcheimera slimību. Slimnīcas stāvos detalizēti restaurēta iepriekšējo desmitgažu atmosfēra - no attiecīgā laika posma mēbelēm un dzērieniem līdz avīzēm.

Klīnika kļūst populāra, un uz to sāk braukt arī veseli ļaudis, lai glābtos no mūsdienu dzīves šausmām.

Žūrija grāmatu raksturoja kā "lielisku romānu, kas pilns ironijas un melanholijas", kā "izcilu romānu par Eiropu".

"Tas ir ļoti dziļš darbs, kas skar mūsdienu filozofisko jautājumu - kas ar mums notiek, kad pazūd mūsu atmiņas," sacīja žūrijas priekšsēdētāja Leila Slimani.

1968. gadā dzimušais Gospodinovs ir starptautiski pazīstamākais bulgāru rakstnieks. Viņa darbi tulkoti 25 valodās.

Izsakoties par nomināciju balvai, Gospodinovs atzina, ka tā "iedrošina ne tikai manas valsts, bet visu Balkānu rakstniekus, kas bieži jūtas tā, it kā viņi būtu ārpus angliski runājošo pasaules uzmanības".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!