Foto: Publicitātes foto

Sagaidot jauno mācību gadu, bērnu grāmatu izdevniecība "Liels un mazs" laiž klajā Elīnas Brasliņas zīmēto komiksu "Runājošie suņi", kas veidots pēc animācijas studijā "Atom art" tapušās režisora Edmunda Jansona filmas "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi" motīviem.

Pirmkārt, stāstu par bērnu un Maskačkas runājošo suņu kopīgajiem piedzīvojumiem izdomāja rakstniece Luīze Pastore grāmatā "Maskačkas stāsts", kas 2013. gadā ar Reiņa Pētersona ilustrācijām iznāca izdevniecībā "Neputns" un ieguva Latvijas Literatūras gada balvu, kā arī ir tulkota angļu valodā.

Otrkārt, iedvesmojies no Pastores grāmatas, Edmunds Jansons uzņēma pilnmetrāžas animācijas filmu "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi" programmas "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" ietvaros. 1. septembrī, filma piedzīvos televīzijas pirmizrādi. LTV1 tā būs skatāma pulksten 18.55, savukārt krievu valodā dublēto versiju būs iespējams vērot LTV7 pulksten 19.00.

Un treškārt jo bez treškārt pirmie divi neskaitās Elīna Brasliņa, kura ir arī filmas māksliniece, uzzīmēja komiksu. Atšķirībā no filmas, komiksā notikumiem var sekot no Maskačas runājošo suņu skatupunkta.

Komiksa spraigais sižets, Elīnas Brasliņas asprātīgās un detaļām bagātās ilustrācijas un īsie dialogi, kurus no filmas scenārija, ko uzrakstīja Līga Gaisa, komiksam adaptēja redaktore Sanita Muižniece un rakstniece Inese Zandere, attīstīs bērnu iztēli, kā arī teksta un vizuālo lasītprasmi. Ar grāmatu "Runājošie suņi" izdevniecība "Liels un mazs" atsāk latviešu autoru un mākslinieku veidotu komiksu kā bērnu grāmatniecībā nozīmīga žanra izdošanu. Grāmata "Runājošie suņi" lasāma pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērniem.

Runājošie suņi dzīvo neparastā Rīgas nostūrī, ko mēdz dēvēt par Maskačku. Viņi ir tās sargi, kam nepaslīd garām arī Jēkaba Putna, Rīgas centra zēna, ierašanās. Jēkabam jāpavada nedēļa pie radiem Maskačkā, bet viņa pašpārliecinātā māsīca Mimmi par to nemaz nav sajūsmā. Jēkabs grib būt arhitekts tāpat kā tētis, zīmē savas sapņu pilsētas un tic, ka sapņi piepildās. Suņi sāk novērot Jēkabu, taču atklājas citi satraucoši jaunumi: pazudusi runājošo suņu vadoņa Bosa māsa Sniedze. Turklāt Maskačkā gaidāmas lielas pārmaiņas: uzņēmējs Rausis plāno romantisko priekšpilsētu pārvērst bezpersoniskā debesskrāpju rajonā. Suņi un bērni draudzīgā komandā mēģina stāties ceļā Rauša plāniem un atrast Sniedzi. Vai izdosies?

Elīna Brasliņa ir ilustrācijas raķete ātra, precīza un žilbinoši talantīga. Var uzzīmēt it visu, sākot no melna suņa tumsā un beidzot ar krāsainiem džungļiem, kas šobrīd vēl tikai atrodas kāda rakstnieka fantāzijā. Viņas izkoptais rokraksts nekad nekļūst garlaicīgs, jo viņa allaž tam pievieno negaidītus ilustrācijas paņēmienus. Par radītajām ilustrācijām saņēmusi vairākas balvas, tostarp arī Jāņa Baltvilka balvu bērnu grāmatu mākslā.

Grāmatas izdošanu atbalstījis Valsts kultūrkapitāla fonds un "Arctic Paper".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!