Azartiskais amerikāņu žurnālists Stīvens Lī Ellens dažādās pasaules valstīs meklējis apstiprinājumu apgalvojumam, ka viens no svarīgākajiem cilvēces vēsturi ietekmējošiem faktoriem bijis aromātiskais, par maģisku dēvētais dzēriens – kafija.
Vairāku gadu gaitā četros kontinentos uzkratās leģendas, receptes, burvestības, rituāli, piedzīvojumi un atklājumi pārtapuši aizraujošā grāmatā, kas visiem – kā dedzīgiem kafijas pielūdzējiem, tā kaismīgiem tās noliedzējiem atklās daudz jauna.

Grāmatā ir daudz patiesu faktu, līdz šim nezināmas informācijas, slavenu cilvēku izteicieni par kafiju, arī dažādas interesantas receptes.

Šī “kaficentriskā cilvēces vēsture” ir S. L. Allena dziļi personisks veltījums ikviena iecienītajai, likumīgi atļautajai narkotikai. Šo grāmatu, kurā attēloti žurnālista svētceļojumi uz svarīgākajām ar kafiju saistītajām vietām, vienlīdz droši var saukt gan par ceļojumu aprakstu, gan par kultūrkritisku pētījumu.

Sākot ar Harāru Etiopijā, kur meklējami dzēriena pirmsākumi, līdz pat Adriēna Kafijas veikaliņam uz 66. ceļa Teksasā esspreso iedvesmotie klejojumi atklāj kafijas lomu un nozīmi pasaules vēsturē. Pateicoties psihoaktīvajai iedarbībai, dzēriens laika gaitā gan pielūgts, gan noliegts, leģendas, kas to apvij, it tikpat teiksmainas un reibinošas kā pati dzira.

“Fantastiska lasāmviela, kas sagādā milzumu prieka. Allens atradis kafijai tikpat daudz vārdu, cik eskimosi izmanto sniega apzīmēšanai. Šī grāmata tik būtiski mainīja manu attieksmi pret kafiju, ka es nekad vairs neskatīšos uz savu ikrīta tasīti tik nevērīgi kā agrāk.”
Jeff Greenwald, Shopping for Buddha.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!