Foto: DELFI
23.aprīlī tiek svinēta Pasaules Grāmatu un autortiesību diena, kuras mērķis ir godināt autorus, kā arī aicināt cilvēkus pievērsties gan grāmatu lasīšanai, gan rakstīšanai, gan autoru tiesību aizsardzībai.

Pirmoreiz Pasaules Grāmatu un autortiesību diena atzīmēta 1923. gadā Spānijā, lai godinātu rakstnieka Migela de Servantesa nāves atceres dienu. Sākotnēji tie bijuši Katalonijas nacionālie svētki, taču kopš 1995. gada UNESCO 23. aprīli ir noteikusi par Pasaules Grāmatu un autortiesību dienu.

23. aprīlis ir ne vien slavenā "Dona Kihota" autora Migela de Servantesa nāves diena, bet arī Viljama Šekspīra nāves diena. Tāpat tieši šajā dienā dzimuši vai miruši tādi pasaulslaveni autori kā Vladimirs Nabokovs, Moriss Drions, Manuels Valjeho, Haldors Laksness un citi.

Tradīcija 23. aprīlī – Svētā Jura vai latviešiem Jurģu dienā – dāvināt saviem mīļajiem grāmatas un rozes līdz mums ir atceļojusi no Spānijas provinces Katalonijas. Tur vēl tagad ir dzīva leģenda par gudro Svēto Juri, kas pārvarēja tumsonīgo māņticību un izglāba princesi no pūķa nagiem. Tai vietā, kur ievainotā pūķa asinis skāra zemi, uzplauka sārta roze.

Kopš tā laika ik gadu 23. aprīlī, pieminot šo varoņdarbu, ļaudis mēdz dāvināt cits citam grāmatas un rozes. Katalonijā šī tradīcija ir ļoti spēcīga, un tāpēc šajā nedēļā tiek pārdota puse no visa gada grāmatu apjoma jeb apmēram 400 000 eksemplāru.

Latvijas grāmatu izdevēji un tirgotāji atzīmē Grāmatu dienu ar dažadām akcijām un pasākumiem.

Tā grāmatu veikali "Jānis Roze" no 23. līdz 25. aprīlim aicina lasītmīļus iegādāties "Jāņa Rozes apgāda" grāmatas ar 15% atlaidi. Savukārt apgāds "Jumava" 23. aprīlī aizsāk Gudro grāmatu akciju, kuras laikā, veicot gudro grāmatu aptauju, apgāds centīsies noskaidrot Latvijas lasītāju domas un izpratni par gudrajām grāmatām.

Akcijai noslēdzoties apgāds "Jumava" apkopos rezultātus un veidos gudro grāmatu topu, ar grāmatām, kas pašlaik ir interesantas un aktuālas lasītājiem.

Lai akciju padarītu plašāku un iegūtie rezultāti būtu aptverošāki, "Jumava" aicināa izdevējus un grāmatu tirgotājus arī iesaistīties akcijā un izplatīt anketas savos tīklos.

Grāmatu dienu apgāds noslēgs 17:00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, kur notiks profesora Henriha Stroda grāmatas prezentācija "PSRS politiskā cenzūra Latvijā 1940-1990", kas stāsta par Latvijas garīgās kultūra apspiešanu okupācijas gados.

Bez tam apgāda "Jumava" grāmatu antikvariātā (Jumavas grāmatnīcas pagrabstāvā Dzirnavu ielā 73) par godu mākslas dienām turpmākās divas nedēļas visus mākslas albumus un mākslām veltītus izdevumus piedāvās ar 50% atlaidi.

Savukārt autoru biedrība AKKA/LAA (Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība) turpina par tradīciju kļuvušo projektu "Autoru dienas", kas veltīts Pasaules Grāmatu un autortiesību dienai 23. aprīlī un Pasaules Intelektuālā īpašuma dienai 26. aprīlī. Autoru dienu ietvaros biedrība organizē dažādus pasākumus, lai palielinātu sabiedrības informētību par autortiesībām un veicinātu autortiesību ievērošanu mūsu valstī.

Autoru dienu mērķis ir akcentēt būtiskākos autortiesību jautājumus, informēt sabiedrību par autoru ieguldījumu Latvijas kultūrā un viņu autortiesībām, to būtību un īstenošanu. Šogad, organizējot atvērto durvju dienu pasākumus biedrībā, lielākā uzmanība tiek pievērsta studentu – topošo kultūras darbinieku un citu ar autortiesībām saistītu specialitāšu pārstāvju – izglītošanai par autortiesību jautājumiem, kas būs būtiski studentu turpmākajās darba gaitas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!