Foto: LETA
Bērnu grāmatu izdevniecība "liels un mazs" svin savu desmitgadi, laižot klajā rakstnieka Jāņa Joņeva un mākslinieka Reiņa Pētersona bilžu grāmatu "Slepenie svētki" pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērniem, portālu "Delfi" informē izdevniecības pārstāvji.

Grāmatas atvēršana notiks 14.decembrī pulksten 14 Kalnciema kvartāla Brūnajā mājā.

Bilžu grāmata rāda lietu pasaules slepeno dzīvi, ko neredz cilvēki. Lielajam drēbju skapim ir dzimšanas diena, bet visu dienu viņu tā arī neviens neapsveic. Taču skapis neskumst. Viņš savu dzimšanas dienu svin naktī, viņa viesi nes dāvanas un uzvedas kā trakulīgā ballītē. Vecākiem nevajadzētu rāties, ja no rīta istabā ir nekārtība - pie tās taču nav vainīgi bērni.

Jāņa Joņeva un Reiņa Pētersona darbam raksturīgi labdabīgas ironijas un groteskas elementi, priekšmetu svinības atbilst pieaugušo dzīves rituāliem, kādus tos iztēlojas un savās rotaļās atveido bērni.

Darba rašanos veicinājis Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra iedibinātais ilustrāciju forums - pirmā starptautiskā Rīgas bilžu grāmatu kvadrinnāle "Attēlu stāsts". Tās konkursā un izstādē Reinis Pētersons veiksmīgi piedalījās ar "Slepenā stāsta" ilustrācijām.

Izcilā ilustratora Reiņa Pētersona un nesen Eiropas literatūras balvu saņēmušā rakstnieka Jāņa Joņeva līdzvērtīgā sadarbība grāmatas tapšanā liecina, ka arī Latvijā vērojami aktuālie grāmatu mākslas procesi - mākslinieks piedalās stāsta veidošanā, attēls un rakstītais vārds atrodas draudzīgā mijiedarbībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!