Foto: DELFI

Apgādā "Jumava" septembra nogalē izdos Džeimsa Breslina grāmatu "Marks Rotko. Biogrāfija". Marks Rotko, dzimis Dvinskā, tagadējā Daugavpilī, ir nozīmīgs 20. gadsimta abstraktās mākslas pārstāvis, viņu dēvē par vienu no Ņujorkas skolas abstraktā ekspresionisma pamatlicējiem. Marks Rotko tikai nesen kļuvis plaši pazīstams Latvijā. Ir izveidots Markam Rotko veltīts mākslas centrs Daugavpilī, tiek rīkoti semināri, kā arī Valmieras Drāmas teātrī par slaveno mākslinieku ir tapusi izrāde "Sarkans", portālu "Delfi" informē izdevniecības pārstāvji.

Džeimsa Breslina sarakstītā biogrāfija par Marku Rotko būs pirmais tik informatīvi apjomīgs apcerējums par pasaulē atzīto mākslinieku latviešu valodā.

Grāmatas autors Džeimss Breslins ir amerikāņu profesors, kam bijusi zināma loma Daugavpils Marka Rotko mākslas centra tapšanā. 1993. gadā Džeimss Breslins viesojās Daugavpilī, lai vāktu materiālus topošajai Marka Rotko biogrāfijai. Breslina darba rezultāts ir fundamentāla mākslinieka biogrāfija, kas jau drīz pēc iznākšanas tika dēvēta par klasiku.

 Grāmatas unikalitāti rada autora darba apjoms, kā arī autora ekskluzīva piekļuve mākslinieka personīgajam arhīvam. Savukārt Daugavpilī pēc Breslina viesošanās radās patiesa interese par šajā pilsētā dzimušo pasaulslaveno mākslinieku ― tas bija impulss Daugavpils Marka Rotko mākslas centra izveidei.

Grāmatā autors ir rūpīgi un ar pietāti izpētījis visus mākslinieka dzīves posmus, mēģinājis risināt sarežģītās personības iekšējās pasaules mīklas. Lasītājs var gūt ieskatu arī 20. gadsimta vidus Ņujorkas mākslas dzīvē.

Grāmatas vizuālais materiāls ― fotogrāfijas, gleznu reprodukcijas ― ļauj pilnvērtīgāk ieraudzīt dažādās mākslinieka dzīves un mākslas šķautnes.

Apgāda pārstāvji aicina pieteikties grāmatai iepriekš un saņemt grāmatu par īpaši izdevīgu cenu, kā arī iegūt ielūgumu apmeklēt Daugavpils Marka Rotko mākslas centru 25. septembrī ― Marka Rotko dzimšanas dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!