Grāmatas autors ekonomists Uldis Osis astoņdesmito gadu beigās un deviņdesmitajos piedalījās svarīgāko Latvijas ekonomiskās attīstības programmu izstrādāšanā un politisko lēmumu pieņemšanā.
Autora skatījumā viņam pašam un Latvijai tas bijis viens no nozīmīgākajiem posmiem. Grāmatā viņš analizē noieto ceļu nākotnes kontekstā. PSRS sabrukums radīja dramatisku Latvijas kritienu saimnieciskā bezdibenī. Ekonomiskās saites ar pārējām bijušās PSRS sastāvdaļām ira strauji, bet jaunu tirdzniecības attiecību un uz tirgus principiem balstīta ekonomiskā mehānisma veidošana prasīja ļoti ilgu laiku.

Deviņdesmitie gadi Latvijas ekonomiskajā un politiskajā dzīvē ienesa tik daudz pārmaiņu, ka daudzos laikabiedros radīja neziņu, šaubas vai pat bailes. Autors analizē ekonomikas pārveides procesus un lēmumus, kas astoņdesmito gadu beigās un deviņdesmito gadu sākumā ietekmēja Latvijas attīstības tempus un noteica prioritāros virzienus tautsaimniecībā.

Daļa grāmatas materiāla ir balstīta uz autora agrākām publikācijām presē, raktiem kolektīvās monogrāfijās, intervijām, semināru un konferenču referātiem.

Kopš deviņdesmito gadu sākuma dzīves gaitas ir uzsākusi jauna paaudze, kam šis laiks pagāja skolu auditorijās un kurai ekonomikas un sabiedrības pārveides procesi ir mazāk zināmi, savukārt profesionāļiem un analītiķiem noderīgi būs presē un valsts instancēs notikušo diskusiju izklāsti. Šīs diskusijas notika politisko cīņu karstumā un argumenti tajās reizēm bija pārāk sakāpināti. Izsekojot aprakstīto notikumu gaitai ilgākā laikposmā, lasītājam būs daudz vieglāk uztvert šo diskusiju dziļāko jēgu un nozīmi, kuru tobrīd ne vienmēr apzinājās paši notikumu dalībnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!