Foto: EPA/LETA
Eiropas kultūras pasaules 5. janvārī atzīmē izcilā itāliešu filozofa, semiotiķa, viduslaiku pētnieka un rakstnieka Umberto Eko 80 gadu jubileju.

Sestais un pašlaik arī pēdējais Umberto Eko romāns "Prāgas kapsēta", kas iznāca Itālijā, 2010. gada 29. oktobrī, 2011.gada beigās laists klajā arī latviešu valodā. Romāns iepazīstina lasītāju ar 19. gadzimta dziļākajiem un kaunpilnākajiem politiskajiem noslēpumiem, satraucoši izgaismojot arī mūsu laiku.

2011. gada septembrī Umberto Eko bija viens no Nobela prēmijas literatūrā kandidātiem. Bez darbiem "Rozes vārds", "Fuko svārsts" un "Bodolīno", viņš sarakstījis arī "Iepriekšējās dienas sala" un "Karalienes Loanas noslēpumainā liesma". Viņa populārāko kulturoloģisko darbu vidū ir "Skaistuma vēsture" un "Neglītuma vēsture", kas tulkoti arī latviski.

Jau vēstīts, ka pēc romāna "Prāgas kapsēta" ("Il cimitero di Praga") uzrakstīšanas Eko 2011. gada novembrī paziņojis, ka, visticamāk, romānus vairs nerakstīs.

"Katru reizi, kad es rakstu romānu, vismaz divus turpmākos gadus esmu pārliecināts, ka tas ir pēdējais. Tādēļ, ka romāns ir kā bērns - jums par to jārūpējas, tas sāk staigāt, bet pēc tam runāt. Pēc diviem mēnešiem man būs astoņdesmit gadu. Droši vien, es vairs nerakstīšu jaunus romānus un cilvēce beidzot jutīsies drošībā," roreiz stāstīja Eko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!