No 25. maija līdz 28. jūnijam Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) viesizstāde "Tipogrāfa esence. Nikolauss Mollīns: Rīga–Antverpene" skatāma Beļģijā, prestižajā Antverpenes Plantēna-Moretusa muzejā, "Delfi" informē LNB sabiedrisko attiecību vadītāja Agita Mačuka. Tas ir viens no pasākumu cikla "Latviešu grāmatai 500" spilgtākajiem notikumiem.

Starptautiskas izstādes norise Plantēna-Moretusa muzejā ir unikāls notikums, kas sniedz iespēju eksponēt Latvijas grāmatniecības vēstures zelta fondu vienā no Eiropas slavenākajiem tipogrāfijas muzejiem. Plantēna-Moretusa muzejs, kurā aplūkojama 16. gadsimta tipogrāfija, iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Ievērojamā Eiropas tipogrāfa Kristofa Plantēna mācekļa Nikolausa Mollīna ierašanās Rīgā 1588. gadā bija iespiešanas sākums ne tikai Rīgā, bet visā Livonijā. Izstādē pirmo reizi Mollīna Antverpenē un Rīgā atstātais mantojums aplūkots kā vienots veselums, piedāvājot viņa darbu izlasi no LNB un Plantēna-Moretusa muzeja krājuma. Antverpenē izveidoto rokrakstu Mollīns saglabāja arī viscaur darbībai Rīgā, atkārtoti izmantojot iecienītos arabesku, gotisko iniciāļu un vinješu motīvus. Izstādes norise Plantēna-Moretusa muzejā pārvērš to par sava veida atgriešanos mājup, Rīgas pirmā iespiedēja dzīvesstāstam ieskanoties vietā, kur viņš apguva savu amatu.

Izstādes satura autore ir LNB Letonikas un Baltijas centra krājuma eksperte Beāte Orlova, dizainu veidojusi Madara Lesīte-Volmane, projekta vadītāja – Ineta Vaivode.

Izstāde "Tipogrāfa esence. Nikolauss Mollīns: Rīga-Antverpene" notiek cikla "Latviešu grāmatai 500" ietvaros. Tas izceļ iespiestā un rakstītā vārda nozīmību un skata Latvijas grāmatniecības vēsturi kā Rietumeiropas kultūras neatņemamu daļu. Cikla šā gada centrālā tēma ir "Tekstu izplatība senāk un tagad (izdevēji)", un Nikolauss Mollīns ir viena no "Latviešu grāmatai 500" 2023. gada atslēgas personībām. Mollīna un Plantēna izdevumus Rīgā varēs apskatīt šā gada nogalē, kad LNB tiks atklāta grāmatas dizaina vēsturei veltīta izstāde, kas turpinās Antverpenē uzsākto pētījumu un uzsvērs Rīgas saikni ar 16. gadsimta Rietumeiropas grāmatniecības tendencēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!