Foto: Dienas Grāmata
Andreja Upīša memoriālajā muzejā Rīgā (Brīvības ielā 38–4) 23. septembrī pulksten 18 gaidāma tikšanās ar rakstnieku un dzejnieku Andri Akmentiņu, tādējādi turpinot šosezon aizsākto sarunu ciklu ar romānu un literatūrzinātnisko monogrāfiju sērijas "Es esmu..." autoriem.

Kā "Delfi" informē Memoriālo muzeju apvienības pārstāvji, sarunu ciklā iecerēts atskats uz konkrētajiem rakstnieku romāniem, to tapšanas apstākļiem, tajos aprakstītajām kultūrvēsturiski nozīmīgajām personībām un citām intriģējošām niansēm. Sarunu vadīs Mg. phil. Arnis Koroševskis.
Pēc viena no pamanāmākajiem un nozīmīgākajiem notikumiem jaunākajā latviešu literatūrā – vēstures romānu sērijas "Mēs. Latvija, XX gadsimts" (2014–2018) – tās iniciatori 2018. gadā nolēma spert nākamos soļus ar vēl iespaidīgāka literāra projekta īstenošanu, atgādina pasākuma rīkotāji. Šoreiz, lai radītu Latvijas kultūras vēsturē unikālu un līdz šim nebijušu literatūras un literatūrzinātnes mijiedarbes projektu, vienkopus pulcēti ne tikai dažādu paaudžu un literārās pieredzes rakstnieki, bet arī literatūrzinātnieki, kuru redzeslokā nonākušas 13 Latvijas kultūras vēsturē nozīmīgas personības – sākot ar Annu Brigaderi un beidzot ar Ilzi Šķipsnu.

2020. gadā sērijā tika publicēti pirmie literātu darbi – Andra Zeibota romāns "Krauklis", Ingas Gailes romāns "Rakstītāja", Laimas Kotas romāns "Cilvēks ar zilo putnu", bet 2021. gadā līdz šim publicēts Andra Akmentiņa romāns "Meklējot Ezeriņu", Ilzes Jansones romāns "Laika rēķins" un Māra Bērziņa romāns "Nākotnes kalējs".

Šoreiz gaidāma saruna ar Andri Akmentiņu, kura romāns "Meklējot Ezeriņu" (2021) veltīts vienam no talantīgākajiem un ietekmīgākajiem latviešu modernisma prozas klasiķiem – Jānim Ezeriņam (1891–1924). Šis ir Andra Akmentiņa otrais romāns; par vēsturisko romānu "Skolotāji" (2018) rakstnieks saņēmis atzinīgu vērtējumu literatūras kritiķu lokā, tostarp arī saņēmis Dzintara Soduma balvu un AKKA/LAA Autora balvu.

Jau turpmākajās nedēļās Andreja Upīša memoriālajā muzejā gaidāmas nākamās tikšanās ar sērijas autoriem – rakstnieci Ilzi Jansoni un rakstnieku un dzejnieku Andri Zeibotu.

Pasākumu klātienē var apmeklēt tikai ar derīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Līdzas sertifikātam jāuzrāda personu apliecinošs dokuments.

Sarunu būs iespējams vērot arī attālināti, pieslēdzoties interneta translācijas tiešsaistei. Biļetes ir iespējams iegādāties muzejā vai ar pārskaitījumu pirms pasākuma laika – katras iegādātās biļetes īpašnieks saņems unikālu saiti ar pieeju video tiešraides translācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!