Foto: Publicitātes attēli

Valtera Dakšas apgāds izdevis dzejnieces un dramaturģes Annas Belkovskas debijas dzejas krājumu "Veranda" un prozaiķa Rvīna Vardes otro grāmatu "Vardes arhipelāgs" - dokumentālu vēstījumu par reālu krimināllietu, ar ko saskārās rakstnieks pēc kāda teksta publicēšanas internetā.

Annas Belkovskas debijas dzejas krājumā “Veranda” apkopoti autores dzejoļi, kas tapuši laikā no 2015. līdz 2021. gadam. Grāmatas redaktore, dzejniece Anna Auziņa raksta: “Annas Belkovskas dzejā ķermeniskumu un intimitāti caurvij asprātība un erudīcija, dabas tēlus un aizkustinošu liriku aptver mākslas un teātra pasaules iedvesmots rotaļīgums. Līdzās laikmetīgām idejām un pasaules kultūras tēliem Belkovska nevairās no Latvijas ģeogrāfijas un ģimenes vēstures. Daudzveidīgā formā izkārtots tīrs un precīzs teksts; spēcīga, drosmīga un silta dzejnieces balss.”

Anna Belkovska ir dramaturģe un dzejniece, prozaiķe, kuras darbi līdz šim publicēti interneta žurnālos "Satori" un "Punctum", kā arī jauno dzejnieku antoloģijā “Kā pārvarēt niezi galvaskausā?” (2018, “Valters Dakša”). Grāmatas dizainu veidojusi māksliniece Anna Priede.

Savukārt Rvīna Vardes grāmata “Vardes arhipelāgs”, kurā aprakstīts, kas notika, kad pirms 10 gadiem Rvīns studēja baltu filoloģiju un savā blogā mēģinot noskaidrot, vai var uzrakstīt tekstu, kas lasītājā izsauc fizioloģisku reakciju, ar nokavēšano saņēma pamatīgu atsitienu, kas rezultējās kriminālietā.

“Šis izdevums ir atbilde. TĀ. Šī lieta nav par to, ka manis uzrakstītais teksts ir laba literatūra. Tas ir aicinājums pataustīt un, iespējams, pārformulēt iekšējās vārda brīvības definīcijas, kā arī ieskatīties birokrātijas brikšņos, kurus veido cilvēki, kas dzīvo reālajā pasaulē. Lietas hronoloģiskās skrūvspīles un bezapelācijas piegarša definē to kā pastāvīgu mākslas parādību ar savu valodu un seju,” saka pats rakstnieks.

Rvīns Varde ir (1985) ir publicists, putnu fotogrāfs, žurnāla “Rīgas laiks” šifrētājs un slejas “Vardes saraksts” autors. Publicējies izdevumos “Benji Knewman”, “Domu zīme”, interneta žurnālā “Satori” un citur. 2020. gadā par dokumentālās īsprozas skiču krājumu “Kas te notiek” ieguva Latvijas Literatūras gada balvu kategorijā “Spilgtākā debija literatūrā ”. Ir raidījuma “Zaļgalvis” vadītājs.

Abas grāmatas iznākušas ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!