Ventspils Livonijas ordeņa pilī svētdien pasniegtas literatūras gada balvas, informēja Rakstnieku savienībā.
Par mūža ieguldījumu šogad apbalvoti trimdas literāti Dzintars Sodums un Gunārs Saliņš.

Kopumā balvām par 2006.gadā paveikto bija pieteiktas 72 grāmatas un autori.

Žūrija balvas saņemšanai dzejā nominējusi Eduardu Aivaru par krājumu "Jauns medus", Pēteru Brūveri ("Aiz stikla"), Liānu Langu ("Antenu burtnīca") un Sergeju Moreino ("Strannije pari na beregu Ostsee").

Prozā uz balvu pretendē Inga Ābele ar darbu "Atgāzenes stacijas zirgi", Pauls Bankovskis ("Skola", "Ofšors", "Drēbes jeb Ādama tērps", Elita Franciska Cimare ("Jersikas derība"), Gundega Repše ("Vara rati"), kā arī Imants Ziedonis un Nora Ikstena par kopdarbu "Nenoteiktā bija".

Balvai par labāko darbu bērnu literatūrā izvirzīts Māris Rungulis ("Zaļā menca"), Viks ("Pakrastnieki"), Inese Zandere ("Māsa un brālis", "Ja tu esi sivēns") un Juris Zvirgzdiņš ("Pēdējais pūķis un Artūrs U-Ū").

Dramaturģijas gada balvai izvirzīti Hermanis Paušs par "Piedod Bokačo, ja vari..." un režisors Alvis Hermanis par izrādi "Latviešu mīlestība".

Literatūrzinātnē uz balvu par 2006.gada sasniegumiem pretendē Raimonds Briedis par darbu "Latviešu literatūras hronika sastatījumā ar notikumiem pasaulē un Latvijā", 1. un 2. sējumu, Viktors Hausmanis un Benedikts Kalnačs par pētījumu "Latviešu drāma. 20. gadsimta otrā puse", kā arī izdevums "Robežas: Rainis un Aspazija starp Latviju un Šveici", kuru sastādījusi Vita Matīsa.

Balvai tulkošanā izvirzīti: Leons Briedis ar Fernanda Pesoa "Metafiziskā inženiera" atdzejojumu, Ābrams Feldhūns ar Platona "Dialogiem", Aishila "Persiešiem", Māra Poļakova ar Pola Terū "Moskītu krastu" un Viljama Volla "Mēs esam laukos", Talrids Rullis ar Romualda Granauska "Kenotafu" un Jurgas Ivanauskaites "Sapņiem līdzi", Jeļena Staburova ar Konfūcija "Apkopotām runām", Guntis Valujevs ar Hulio Kortāsara "Stāstiem" un Gabriela Garsijas Markesa "Mīlestību holeras laikos", kā arī Kārlis Vērdiņš ar Konstantina Bībla poēmas "Jaunais Ikars" tulkojumu.

Par spilgtāko debiju balvu varētu piešķirt Jānim Elksnītim un Edgaram Krastam par "Vidvuda stāstu", Gaiķu Mārim par "Mugursomu", Margaritai Perveņeckai par "Visi koki aizgājuši" vai Pēterim Pūrītim par "Koknesi".

Literatūras gada balvas žūrijā šogad darbojas Ieva Kolmane, Ruta Veidemane, Dainis Grīnvalds, Ieva Zole, Rimands Ceplis, Ēriks Hānbergs, Anita Rožkalne, Jānis Oga, Guntis Berelis, Dace Meiere, Juris Zvirgzdiņš un Ronalds Briedis.

Balvu pasniegšanas pasākumu rīko Latvijas Rakstnieku savienība sadarbībā ar Ventspils Starptautisko rakstnieku un tulkotāju māju, Ventspils bibliotēku un Ventspils pilsētas domi.

Pasākumā piedalīsies arī kultūras ministre Helēna Demakova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!