Foto: Arhīva foto
Decembra sākumā sērijā "Satori bibliotēka" iznāca amerikāņu domātājas un rakstnieces Ainas Rendas antiutopija "Himna", kas parasti neatstāj lasītāju vienaldzīgu – kādu tā iedvesmo, bet citu sadusmo.

Tieši tāda reakcija notikusi arī Latvijā - grāmata guvusi visai plašu rezonansi. Ainai Rendai šodien apritētu 110 gadi, tāpēc "Delfi Kultūra" aicināja Ilmāru Šlāpinu, portāla "Satori" galveno redaktoru un "Himnas" tulkotāju, pastāstīt, kāpēc 110 Rendas dzimšanas dienā viņa joprojām ir tik aktuāla.

"Amerikāņu rakstniece un objektīvisma filozofijas dibinātāja Aina Renda pieder tam īpašo un spēcīgo personību tipam, kas neatstāj vienaldzīgu nevienu – viņai visas dzīves laikā ir bijis ļoti daudz pielūdzēju un tikpat daudz nīdēju, taču saukt viņu par pretrunīgu cilvēku gan būtu grūti," stāsta Šlāpins.

Tāpat viņš uzsver, ka "lai arī viņas uzskatos ir varēja novērot zināmu attieksmes maiņu pret to vai citu ideju, taču savā personiskajā pasaules uzskatu sistēmā Renda ir spējusi ieturēt tik pārliecinošu viengabalainību, ka vēl aizvien iespējams paredzēt, kā viņa būtu atbildējusi uz jebkuru uzdoto jautājumu.

Tas radījis veselu parodiju literatūras žanru, kurā tiek prognozēts, kā Aina Renda būtu reaģējusi uz kādu mūsdienu notikumu, kādas izskatītos viņas sarakstītās recenzijas par bērnu animācijas filmām utml.

Spīts, pretošanās un pat atklāts naidīgums, kādu pret Rendas filozofiskajiem uzskatiem turpina paust mūsdienu kreisi noskaņotie, pārliecina par to, ka šajos uzskatos tomēr kaut kas ir. Kaut kas svarīgs, nopietns un ārkārtīgi izturīgs."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!