Foto: Publicitātes foto
Grāmatu mākslas konkursā "Zelta ābele 2009" Viesturam Grantam piešķirta balva par mūža ieguldījumu grāmatniecībā. Sadarbībā ar konkursa organizatoriem piedāvājam rakstu par mākslinieku.

Viesturs Silvestrs Grants (dzimis 1926.gada 31.janvārī Rīgā ) kopš 1952. gada darbojas grafikas laukā un ar savu talantu ir spodrinājis Latvijas grāmatu vizuālo kultūru un mākslinieciski augstvērtīga grafiskā noformējuma veidošanu.

Ilggadīgi strādādams izdevniecībā "Liesma" kā galvenais mākslinieks, augstā līmenī pacēla grāmatu poligrāfiskā un mākslinieciskā ansambļa kultūru. Savos darbos – pāri par 300 ilustrētu grāmatu, V.Grants atklāj iejūtīgu attieksmi pret literārā darba autoru un vienlaikus arī lasītāju, respektējot vēsturisko laikmetu un gan ilustrācijās, gan vāku noformējumā teicami pārvaldot filigrānas grafiskās stilizācijas meistarību. Mākslinieka ilustrācijām raksturīga romantizējoša attieksme pret literārā darba saturu un augsta atbildība par grāmatas ansambļa stilistisko vienotību ar jaunradīto māksliniecisko koptēlu. Sevišķi tuva māksliniekam ir kokgriezuma tehnika.

Kā vispārzināmas visaugstākās raudzes vērtības V.Granta grāmatu ilustratora darbā var minēt ilustrāciju un mākslinieciskā ansambļa radīšanu M.Čaklā dzejoļu krājumam "Sastrēgumstunda", M.Zariņa tēlojumu krājumam "Vecrīga", H. Heines dzejoļu krājumam "Uz dziesmas spārniem", Ž. Bedjē romantiskajai leģendai "Stāsts par Tristanu un Izoldi", J.V. Gētes romānam "Jaunā Vertera ciešanas", V. Kaijaka grāmatai bērniem "Melnais kamols-amols-mols" un izlasei "Latviešu tautas skaistākās pasakas".

Būdams grāmatu apdares meistars, Viesturs Grants konsekventi interesējies par grāmatniecības procesiem kopumā un ir bijis pastāvīgs Latvijas Zinātņu akadēmijas Grāmatniecības vēstures komisijas dalībnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!