Foto: Publicitātes foto
Eksperiments un izcilība – ar šādu moto Cēsu Mākslas festivāls sāka savu darbību pirms desmit gadiem un jau ir iekarojis stabilu vietu vasaras kultūras pasākumu blīvajā piedāvājumā kā lielākais multidisciplinārais profesionālās mākslas festivāls ārpus Rīgas.

Arī šogad, festivālam raksturīgi, tas savas programmas notikumos koncentrējas uz jauno, pārsteidzošo, neordināro un aktuālo mākslā kombinācijā ar klasiskām vērtībām.

Cēsu Mākslas festivāls šovasar noritēs no 15. jūlija līdz 14. augustam un par tā vienojošo vadmotīvu izvēlēta tēma "Ainava". Desmit gadu laikā ainava, kurā dzīvojam un radām, ir ļoti mainījusies un tās daudzveidību tad arī iecerēts atklāt jubilejas gadā.

Festivāla atklāšana, kā ierasts, gaidāma ar laikmetīgās mākslas izstādi Alus brūzī. Ekspozīcija "Laikmetīgā ainava" balstīta vēlmē aktualizēt ainavas žanru, kas šodienas kontekstā bieži vien tiek uztverts kā nepopulāra un sevi izsmēlusi parādība. Tā tiecas apliecināt faktu, ka ainava spēj būt viena no mūsdienu mākslas spilgtākajām, emocionāli un daudznozīmīgi ietilpīgākajām parādībām.

Izstādē ar jaunradītiem darbiem piedalīsies Latvijas mākslinieki Kristiāna Dimitere, Ieva Epnere, Kristaps Epners, Romans Korovins, Sarmīte Māliņa un Kristaps Kalns, Inga Meldere, tekstgrupa "Orbīta", Krišs Salmanis un Anna Salmane, Paula Zariņa un Sergejs Davidovs. Būs skatāms arī ekspozīcijas iedvesmas avots - vācu izcelsmes ASV mākslinieka Džeimsa Benninga videodarbs jeb mākoņa instalācija "Farocki". Izstādes kuratore – Daiga Rudzāte.

Otra mākslas izstāde būs apskatāma Cēsu Izstāžu namā, un to sarūpējis festivāla patrons – SEB banka, sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju. Tajā būs izstādīti talantīgo un aizrautīgo jauno mākslinieku – Neonillas Medvedevas, Ata Jākobsona, Zanes Tučas, Laimdotas Steķes, Klāva Lorisa, Madaras Neikenas, Zīles Ziemeles – projektā "SEB stipendija glezniecībā" ietvaros tapušie darbi.

Foto: Publicitātes foto

Desmitā Cēsu Mākslas festivāla mūzikas programmā pārsteigs koncerti ar jaunā talanta Georgija Osokina, spilgtāko Latvijas koru, Jāņa Šipkēvica jeb Shipsea, slovēņu pianistes Kajas Draksleres un ģitārista Matīsa Čudara piedalīšanos. Arī šogad koncertu norises vietas apzināti izvēlētas dažādas un atšķirīgas – mūzika piepildīs gan Cēsu Sv. Jāņa baznīcu, gan Cēsu Puķu tirgu, gan koncertzālē "Cēsis".

Grandiozākais festivāla notikums, kā ierasts, gaidāms Cēsu pils parka estrādē – īpaši jubilejas reizei tiek gatavots slavenās Džordža Gēršvina operas "Porgijs un Besa" koncertiestudējums, kas tiks izrādīts tikai vienu reizi. Tā muzikālais vadītājs būs Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga, bet par skatuvisko un vizuālo pusi rūpēsies režisors Viesturs Kairišs. Saskaņā ar Džordža Gēršvina ieceri četras galvenās lomas operā jādzied melnādainiem solistiem, un, to respektējot, Cēsīs klausītājiem dziedās "Porgija un Besas" iestudējumos pasaulē atzinību guvuši solisti. Pārējās lomās redzēsim un dzirdēsim Latvijas dziedātājus.

Kā allaž festivālā būs ko redzēt arī kino un teātra mīļiem. Ainava ir neatņemama kino sastāvdaļa, un kino pētnieka un režisora Jāņa Putniņa izveidotā programma būs mēģinājums paskatīties uz ainavu kinomākslā kā iespēju pieskarties pārlaicīgajam.

Foto: Publicitātes foto. Skats no izrādes "Asins kāzas"

Savukārt šī gada teātra programma Grand Prix piedāvās četras Latvijas profesionālo teātru un vienu nevalstiskā teātra izrādi: Liepājas teātra "Portreti. Vilki un avis", Nacionālā teātra "Asins kāzas", "Zēns" un "Ak, tētīt...", Dailes teātra "Iespējamā tikšanās" un Ģertrūdes ielas teātra "Melnā sperma". Izrādes atlasījusi pieredzējusī teātra kritiķe un šī gada "Spēlmaņu nakts" balvas žūrijas komisijas locekle Silvija Radzobe un tās pieder sezonas interesantākajiem skatuves darbiem – gan režijas novatorisma, gan spilgtu aktierdarbu ziņā.

Jau otro gadu pirms Cēsu mākslas festivāla Grand Prix skates izrādēm teātra mīļiem būs iespēja apmeklēt Silvijas Radzobes lekcijas, kurās dalība būs bez maksas. Koncertzālē "Cēsis" notiks trīs lekcijas: 30. jūlijā par tēmu "2015./2016.gada Latvijas teātru sezona: procesi, personības, pārsteigumi", 4. augustā "Rīgas neatkarīgie teātri un to avangardiskie meklējumi: "Dirty Deal Teatro" un Ģertrūdes ielas teātris" un 14. augustā "Teātra kritiķis un tā kontraversionālās lomas: skatītājs, recenzents, "Spēlmaņu nakts" žūrijas loceklis". Savukārt viena lekcija gaidāma Rīgā, 12. augustā, Latvijas Nacionālajā teātrī pirms izrādes "Asins kāzas" par tēmu "Federiko Garsijas Lorkas dzīve un daiļrade homoseksuālās kultūras kontekstā".

LMT mobilajā televīzijā "Straume" nodrošinās tiešraides divām Latvijas Nacionālā teātra izrādēm – Huana Majorga lugas "Zēns" iestudējumam 12. augustā un Floriana Zellera "Ak, tētīt..." 14. augustā. Tāpat tiešraidēs varēs sekot līdzi arī Silvijas Radzobes lekcijām. Izrāžu un lekciju tiešraides varēs skatīties arī portālā "Delfi".

Biļetes uz šā gada Cēsu mākslas festivāla notikumiem iespējams iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs, internetā un pasākumu norises vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!