Foto: Shutterstock
2016. gadā Eiropas kultūras galvaspilsētu stafeti pārņem Vroclava Polijā un Sansebastjana (Donostija) Spānijā, kur janvārī ar vērienīgiem pasākumiem tiks atklāta visa gada kultūras programma.

Vroclavā Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšana notiks no 15. līdz 17. janvārim, ar gandrīz 100 dažādiem pasākumiem - koncertiem, izstādēm un izklaides šoviem. Atklāšanas kulminācija plānota 17. janvārī, kad no četrām dažādam Vroclavas apkaimēm dosies krāšņi gājieni, lai satiktos pilsētas centrā, tirgus laukumā Rynek. Gājienā piedalīsies ap 2000 mākslinieku, dziedātāju un mūziķu, simbolizējot četras Vroclavas programmas dažādās sejas jeb garus.

Vroclavas 2016. gada programmas moto ir "Skaistuma kosmoss". Tā balstīta idejās par metamorfozi un daudzveidību, iezīmējot pilsētas bagātīgo vēsturi un izaugsmi.

Eiropas kultūras galvaspilsētas gada laikā Vroclava kļūs arī par UNESCO Pasaules grāmatu galvaspilsētu, rīkojot īpašu Eiropas literatūras nakts pasākumu. Tāpat starp lielākajiem kultūras programmas pasākumiem ir Starptautiskā džeza diena, festivāls "Singing Europe" un Starptautiskā teātru olimpiāde.

Sansebastjanā jeb basku Donostijā Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšanas pasākumi plānoti piecu dienu garumā, sākot no 20. janvāra. Atklāšanas centrālais pasākums notiks 23. janvārī, „Victoria Eugenia" teātrī, kur notiks svinīgs koncerts.

Sansebastjanas Eiropas kultūras gada programmas nosaukums ir "Kultūra līdzāspastāvēšanai" ("Cultura para la convivencia"), kas ar dažādiem pasākumiem akcentēs integrāciju un kopā sadzīvošanu ar mākslas un kultūras palīdzību.

Dot ik gadu divām vai vairāk Eiropas pilsētām iespēju parādīt sevi kā Eiropas kultūras galvaspilsētu ir viens no atzītākajiem Eiropas Savienības projektiem. To rosinājusi un iedibinājusi bijusī Grieķijas kultūras ministre Melina Merkuri (Melina Mercouri). Pirmā Eiropas kultūras galvaspilsēta 1985. gadā bija Atēnas.

Gadu gaitā pierādījies, ka šis ir labs veids, kā pilsētai izcelt un atcerēties savas vērtības, rosināt jaunus projektus un sadarbības, ka arī veicināt gan tūrismu, gan vietējo iedzīvotāju iesaisti dažādās kultūras norisēs. Eiropas kultūras galvaspilsētas projekts ilgtermiņā rada pozitīvu efektu gan ekonomikā, gan infrastruktūrā, gan citās jomās.

2014. gadā Eiropas kultūras galvaspilsēta bija Rīga. Nākamā reize, kad kāda Latvijas pilsēta varēs pretendēt uz Eiropas kultūras galvaspilsētas titulu, būs 2027. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!